Tips på hur du undviker bedrägerier när du flyttar utomlands

Hur mycket du än vill går det dessvärre inte att lita på alla du träffar. Tyvärr måste du ha i beredskap att du kommer stöta på människor som vill lura eller utnyttja dig när du flyttar utomlands. Du är ett extra lätt byte då du oftast inte känner till hur allt fungerar i ditt nya land än och vissa förskingrare är som hajar och kan sniffa sig till nytt blod från ett långt avstånd. Det kan därför vara bra att anlända till ditt nya land utrustad med en viss skepsis.

Undvik oseriösa arbetsgivare

Till att börja med bör du inte söka nytt arbete eller acceptera ett jobberbjudande från en hemsida vars trovärdighet är tvivelaktig. Använd dig bara av seriösa hemsidor likt Workwide.se när du söker efter arbete. Se också till att din nya arbetsgivare och företaget du ska jobba för är seriösa och har ett gott rykte på arbetsmarknaden och inom branschen. Blir du ombedd att ge ut personlig information om dig själv som passnummer, försäkringsuppgifter eller något kopplat till din bank, utan att ha träffat en representant från företaget personligen, ska du ta ett steg tillbaka och lyssna på varningsklockorna som ringer. Är du redan anställd ska du se till att få ett ordentligt kontrakt eller anställningsavtal i pappersform, där information om bland annat företaget, din arbetsrätt och din lön är nedskrivet.

Akta dig för luriga mäklare

Bostadsbedrägeri är en av de vanligaste fällorna för nyanlända. När du söker efter ett boende i ditt nya land bör du därför leta via agenturer som är kända och etablerade i landet, eller hos mäklare som flera kan rekommendera eller intyga är seriösa och har ditt bästa i åtanke. Ett vanligt sätt för oseriösa mäklare eller svindlare att försöka lura dig är att du blir ombedd att betala en deposition eller ett förskott på hyran för en lägenhet du bara sett bilder på. Utan att ha varit på besök i lägenheten och kunnat se vilket skick den befinner sig i, bör du inte lägga en deposition. Blir du ombedd att göra detta är det ett varningstecken på att mäklaren inte är seriös.

Ett annat trick är att de kräver en alldeles för hög hyra. Om möjligt bör du kolla upp vad den generella hyran ligger på inom det område du vill bo i, alternativt fråga de som redan bor i området vad de betalar, och jämföra siffrorna mellan olika mäklare. Det smartaste är att hitta en lägenhet när du är på plats i det nya landet men du kan börja leta och ta kontakt med seriösa mäklarfirmor redan i Sverige för att boka in visningar.

Att investera

Har du för avsikt att investera i ett företag eller en bransch i ditt nya land finns det även här en del fallgropar att hålla utkik efter. Är du grön inom investeringsbranschen kan du lätt falla för bedragare. Vissa är så pålästa, övertygande och skickliga att de kan lura även de mest luttrade. Det kan då vara bra att tänka efter en extra gång och att ha en del ess i rockärmen att dra fram när du känner dig osäker. Tre grundregler är att:

  1. Själv förstå vad du investerar i – är det delar som är oklara eller saknar information bör du ta det säkra före det osäkra och låta bli att investera.
  2. Får du ett erbjudande som låter alldeles fantastiskt och perfekt är det med största sannolikhet för bra för att vara sant.
  3. Är företaget du vill investera i registrerat och har tillstånd för verksamheten?

Småsaker att hålla utkik efter

Att bli lurad handlar inte bara om saker som har med arbete eller bostad att göra, det kan även gälla mindre mer vardagliga angelägenheter. Till exempel att din taxichaufför ber dig betala ett högre pris på en sträcka du vet kostar mindre. Här är lösningen att stå på dig och vägra betala summan eller välja taxibolag som du vet har en fast prislista och är seriösa.

Vissa områden i ditt nya land kan också vara extra känsliga när det kommer till risk för att bli rånad eller bestulen. Inom vissa områden där många människor rör sig och viss trängsel uppstår är det enkelt att någon sticker ner handen i din väska eller ficka utan att du märker det och tar din plånbok eller mobil. Håll därför extra koll på dina saker.

Som bevisat är det ibland svårt att veta vem du kan lita på när du är färsk i ditt nya land, men låt inte detta avskräcka dig för att faktiskt ta steget att flytta utomlands. För vissa är flytten smidigare än smält smör och allt går rätt till gällande jobb och bostad. Men det är bra att ha med sig denna fakta om du stöter på en situation där du inte är säker på vad som gäller.