Bo och jobba i Litauen

Bo och jobba i Litauen

Litauen är inte bara ett prisvänligt och säkert land att flytta till, det är dessutom ett av de länder som rankar högst på listor över länder som har nöjda anställda och som kan erbjuda en bra balans mellan arbetsliv och familjeliv. Detta är något som många svenskar och andra europeer ser som stora fördelar när de funderar på att flytta utomlands för arbete. Då det finns över 150 internationella företag i Litauen finns det dessutom goda chanser att hitta ett bra jobb med en gedigen lön, oavsett om du har tidigare utbildning eller inte. 

Utöver att landet erbjuder fördelaktiga arbetsförhållanden, finns det mycket annat i Litauen som lockar migranter. Levnadssättet förhöjs tack vare vackra omgivningar med nästan medeltida städer, imponerande byggnader och vacker natur. Här får du en charmig blandning av historia och kultur i kombination med modernitet. 

Likt många andra länder i Europa drabbades även Litauen av Coronapandemin i början av året. De har dock varit noga med att följa alla restriktioner och hade i början av året en karantänperiod för att hålla de positiva fallen nere. Litauen var ett tag ett av de minst drabbade men likt många andra länder ser de nu en ökning av fall. Det råder dock fortfarande strikta restriktioner, invånare ska till exempel i publika utrymmen hålla avstånd på minst 1 meter från andra, vara noga med att tvätta och desinfektera händerna och får inte gå till jobbet om de upplever förkylningssymptom som kan associeras med Corona.

Vilnius i Litauen

Vilnius


Bo i Litauen 

Snabb fakta om Litauen

 

 • Väder: Varma milda somrar och kalla vintrar – temperaturen skiftar från +25 till -4 °C
 • Befolkning: Runt 2.8 miljoner invånare
 • Historia: Litauen var en del av forna Sovjetunionen men vann sin självständighet under 1990, efter nästan 50 år under Sovjetisk ockupation.

Visste du att…?

 

 • Litauen ligger bland de topp 20 länder med snabbaste internetuppkoppling 
 • Litauiska är ett av de äldsta språken i världen 
 • I Litauen finns även ett av Europas äldsta träd –  the Stelmuze. Detta träd överlevde de religiösa korstågen som skedde i Europa under 1000-talet 
 • I slutet av 1300-talet var Storhertigdömet Litauen det största landet i Europa och omfattade nuvarande Vitryssland, Ukraina, delar av Polen och Ryssland
 • Basket är den populäraste sporten i Litauen  


Hitta boende i Litauen

Klaipeda, Litauen

Klaipeda

Om du bestämmer dig för att flytta till Litauen är boende en prioritet, och det vanligaste alternativet är att hyra en lägenhet. I de flesta länder kommer du märka att hyrespriserna är högre om du vill bo i huvudstaden eller i större städer, och i mindre städer utanför stadskärnan kan du hitta mer prisvänliga alternativ. Detta gäller även Litauen. Jämfört med andra Europeiska länder kan Litauen dock erbjuda enrums-lägenheter i stadskärnan för runt 400-500 euro i månaden. Är du ute efter en större lägenhet får du räkna med 600-900 euro i månaden, men i detta fall kan ett alternativ vara att leta efter en rumskamrat. På så sätt delar ni på hyran och alla kostnader som tillkommer. Varje månad måste du också betala räkningar för bland annat el och vatten eftersom dessa kostnader ingår inte i den ursprungliga hyran.

När du hittat en lägenhet som faller dig i smaken brukar det vara standard att skriva på ett hyreskontrakt på 12 månader, men det går oftast att förhandla om en kortare eller längre period. Något du bör veta är att du måste lägga en deposition som kan motsvara upp till tre månadshyror innan du flyttar in i en lägenhet, det är därmed smart att ha ett kapital av sparade pengar när du väl bestämmer dig för att flytta. Denna deposition kommer dock att återges när du väljer att flytta ut. 

Hemsidor som är användbara när du söker efter en lägenhet är bland annat https://domoplius.lt/en/, och du kan även kika runt bland Facebookgrupper likt svenskar i Litauen då du kan få många hjälpsamma tips därifrån. Det finns även grupper skapade specifikt för att du ska kunna hitta en lägenhet. Om det finns möjlighet kan du också fråga dina nya kollegor eller arbetsgivare som kan ha bättre insikt i boendesituationen i landet. I vissa fall kan du även få en lägenhet via ditt nya jobb då en del arbetsplatser erbjder ett så kallat “relocation package”. 


Levnadskostnader

Att leva i Litauen är i många fall billigare jämfört med andra europeiska länder, beroende på vart du kommer ifrån. Litauen röstades faktiskt fram som ett av de billigare länderna i Europa för några år sedan och det är bara en av orsakerna till varför de lockar flera europeer att migrera till landet. Som nämnts tidigare kommer dina kostnader vara högre för hyra och även mat om du väljer att bo i huvudstaden (Vilnius) eller i någon av de större städerna inom stadskärnan. Om du istället bosätter dig i en mindre stad kan du oftast spara pengar på matutgifter samt hyra.

När det kommer till matpriser för restaurangbesök kan du räkna med att notan för två, kommer landa på cirka 35 euro. Besöker du ett cafe eller en bar kan du få en cappuccino för 2,20 euro och en importerad öl (0,33 cl) för cirka 3 euro. Och i en matbutik hittar du potatis och ris med ett kilopris på under 2 euro. Utöver detta kan du köpa en liter mjölk för 0,88 euro och ett dussin ägg för 1,50 euro.

Levnadskostnader inkluderar även att ha internet i din lägenhet och pengar över att spendera på din fritid. I Litauen kan du teckna ett internetabonnemang med obegränsad data för så lite som 10 euro i månaden. Och när det kommer till din hälsa kan du köpa ett medlemskap på ett gym för 29 euro i månaden men det beror på vilket gym du väljer. Vill du besöka en biograf på en ledig dag kostar en biljett 7 euro. 

 

Vilnius Stockholm
Livsmedel
1 kg apelsiner 12,72 kr 20 kr
12 ägg

1 kg potatis

16,53 kr

5,14 kr

35 kr

26 kr

Restaurang/cafe
1 importerad öl (0,5 l) 30 kr 60 kr
Måltid för 2 på restaurang 407 kr 500 kr
Cappuccino  23 kr 36 kr
Nöje och hälsa 
Medlemskap på gym  294 kr/månad 490 kr/månad
Biobiljett 76 kr 260 kr
Kollektivtrafik
Single ticket bus 10 kr 20-30 kr
Taxi (normal taxa) 30 kr 200-300 kr
Genomsnittslön 9000 – 14 000 kr 25 000 kr

 

Kollektivtrafik och transport

Funiculars in Kaunas, Litauen

Kaunas

Om du har ett giltigt europeiskt körkort kan du alltid hyra eller köpa en bil i Litauen. Det är högertrafik som gäller i landet och om du är en erfaren bilförare kommer du inte stöta på några konstigheter. Du bör dock vara uppmärksam på att dina medtrafikanter kan skilja sig en aning från vad du är van vid.

Om du inte har körkort eller helt enkelt inte föredrar att köra bil finns det flera alternativ inom kollektivtrafiken. Det vanligaste resesättet är via buss eller spårvagn. I Vilnius kostar en enkelbiljett 1 €. Om du får en Vilniečio kortelė (elektronisk biljett) för 1,50 € kostar en enkelbiljett 0,65 €. Du kan också köpa 24/72 timmarskort för 5/8 € (www.vilniusticket.lt). Det finns även möjligheter att hyra en cykel eller scooter i landet, särskilt i större städer i Litauen där detta är ett populärt alternativ. Det tredje alternativet för kollektivtrafiken är att beställa en taxi eller Uber och detta kan du göra via en app eller genom att googla taxibolagens telefonnummer och ringa och beställa en bil. En taxiresa i Litauen är relativt billig, särskilt jämfört med andra Europeiska länder. 

Om du är sugen på att göra en längre resa när du väl kommit tillrätta i Litauen, finns det flera möjligheter att besöka närliggande städer via tåg. Mellan huvudstaden Vilnius och städerna Kaunas, Varena, Šiauliai och Klaipėda, går det regelbundna tågförbindelser. Och från Vilnius tar resan till de andra städerna runt 1-2 timmar så detta kan vara en perfekt aktivitet för en helg om du vill utforska Litauen lite mer. 


Att göra i Litauen

Litauen är inte ett jättestort land till ytan men det finns trots det mycket att göra och många intressanta platser att besöka och utforska. Det finns till exempel flera museer som kan berika dig med Litauens forna historia och religion eller kan lära dig mer om landets kultur och litteratur. 

När du känner att du har kommit tillrätta med ditt nya jobb och i din bostad kan det vara spännande att utforska din omgivning lite mera intensivt och det finns då flera platser som kommer imponera. Vill du gå på en sightseeing-tur skulle vi rekommenderar att du börjar i Gamla Stan i Vilnius, denna stadsdel är nämligen att av UNESCO:s världsarv och du kommer förstå varför. Med sin fantastiska arkitektur och charmiga kullerstensgator är det svårt att inte bli förälskad. När du väl är där bör du också se till att besöka Gediminas Castle Tower, ett torn som är situerat 48 meter över Vilnius och ger dig en vacker utsikt över staden. 

Om Litauens bakgrund och historia intresserar dig är ett besök i nationalparken Grūto Parkas, något du bör prioritera. Här finns nämligen statyer och skulpturer från tiden på Sovjetunionen ockuperade landet. En annan park som också är värd ett besök är Curonian Spit National Park, i Neringa. Här kan du njuta av vackra omgivningar men det finns även ett spa som erbjuder helande behandlingar med mineraler från det baltiska havet. 

Är du ute efter lite mer klassisk underhållning finns självklart både biografer och teaterföreställningar att ta del av, du kan även köpa biljetter till en av de populära jazz-konserter som sker i Litauen. Detta är dock alternativ som kan vara begränsade i dagsläget då många publika samlingar inte tillåts i corona-tider. 


Träffa andra svenskar

I Litauen bor cirka 60 000 utlänningar som migrerat från Sverige och övriga länder i världen, så det finns stora chanser att hitta andra svenskar om du vill prata med någon som går igenom samma resa som du. För att ta kontakt med andra migranter är ett alternativ att gå med i Facebookgruppen Foreigners in Vilnius eller återigen – svenskar i Litauen. Du kan även besöka Migration information centre (MIC) “I Choose Lithuania” för att hitta migranter som vill skapa kontakt med andra. Här finns även användbar information så du smidigt kan påbörja ditt nya liv i Litauen.  


Språket – Lär dig Litauiska

På din arbetsplats kommer det officiella språket vara engelska, men om du skulle vara intresserad av att lära dig litauiska innan du bosätter dig i landet kan du börja med följande fraser:

 • God morgonLabas rytas (lah-bahs ree-tahs)
 • TackAciu (ah-choo – har misstagits för en nysning!)
 • Hur mår duKaip laikaisi (Kayp SEh-kah-sih)


Jobba i Litauen

Curonian Spit National Park

Curonian Spit National Park

Litauen har under senare år blivit en populär destination för arbetssökande från Europa, och det är till stor del tack vare landets växande ekonomiska förutsättningar som många väljer att bosätta sig och bygga en framtid där. Det finns inte ett stort antal svenskar i landet ännu, men ett hundratal lever, jobbar och trivs bra i Litauen för tillfället. 

På arbetsmarknaden finns det flera internationella företag med kontor i Litauen, bland annat Revolut, Nasdaq, Western Union och Teleperformance. Och många av de jobb som finns tillgängliga är inom IT, kommunikation och ekonomi. 

Teleperformance, som har ett kontor i Vilnius, är ett av de företag som ständigt söker efter kundtjänstarbetare inom flera språk. Om du får ett jobb på ett företag likt detta kommer dina 3-6 första månader bestå av en så kallad probation-period där du får lära dig allt vad jobbet innebär. Detta är något som uppskattas av många som kanske inte har erfarenhet av en liknande roll sedan tidigare. Det finns dessutom ofta möjligheter att bli befordrad och klättra till högre tjänster och roller inom dessa företag om du imponerar och sköter din roll bra. 

Ett annat jobbalternativ, om du är bra på engelska, är att arbeta som engelsklärare i Litauen. Du kommer då att jobba på en språkskola eller som privatlärare för en handfull elever, och kan tjäna en gemytlig månadslön beroende på vart du hamnar. 


Skriv en jobbansökan

När du ansöker om ett jobb i Litauen måste du först ha översatt ditt CV till engelska. Detta gäller även om du ansöker om ett jobb hos ett företag där du vet att du kommer kunna prata svenska, då de som kommer läsa och ganska din ansökan föredrar ett universellt språk som engelska. Se även till att ditt CV och ditt personliga brev är uppdaterat och att all information är korrekt, och glöm inte att belysa dina styrkor samt nämna alla språk du talar. 

Här på Workwide kan du titt som tätt hitta lediga tjänster som är baserade i Litauen och om du hittar ett jobb som faller dig i smaken kommer ansökningsprocessen att vara noga beskriven så att du smidigt kan skicka in din ansökan. 


Anställningsvillkor

Arbetsrätt 

Om du har tackat ja till ett jobb i Litauen är du officiellt anställd när du skriver på kontraktet. Efter detta kommer du ha en 40 timmars arbetsvecka från måndag till fredag, om du inte jobbar i skift. Det finns möjlighet att jobba övertid men detta är något som du kan diskutera privat med din nya arbetsgivare, och i regel ska din arbetsdag inte vara längre än 12 timmar. Du har även rätt att ta ut fyra veckors betald semester per år, och för kvinnor som blir gravida och får barn kan betald mammaledighet på 126 dagar tas ut. 


Uppsägningstid  

Hur det ser ut gällande uppsägning och uppsägningstid är detta ofta specificerat i ditt kontrakt när du blivit anställd på ett företag i Litauen. I de flesta fall kommer din uppsägningsperiod vara en månad men om du varit hos företaget i mindre än ett år kan tidsperioden bestå av endast två veckor. 


Arbetsmiljö och kultur 

Kaunas

Kaunas

Många litauer är dedikerade till sina jobb och är kända för att arbeta hårt och vara stolta över den framgång de har i sina yrkesliv. Detta är också något som präglar arbetskulturen på många litauiska företag – då arbetsmarknaden i Litauen är en aning konkurrenskraftig är många litauer hungriga efter att bygga upp en karriär. Men utöver detta är arbetskulturen social och avslappnad och många litauer beskrivs som respektfulla. 

När du adresserar kollegor och chefer på arbetsplatsen bör du först använda dig utav deras professionella titel och deras efternamn, som ett tecken på respekt. Men när du väl lärt känna alla på företaget lite bättre kan du kalla dem via deras förnamn. En annan viktigt detalj är att hålla ögonkontakt när du pratar med någon på arbetsplatsen, även detta är för att visa respekt. Det finns ingen bestämd klädkod på kontor i Litauen men en oskriven regel är att alltid klä sig lämpligt och passande för en arbetsdag. 


Möjligheter att nätverka  

För både litauer och svenskar som bosatt sig i landet finns det goda möjligheter att nätverka och knyta kontakter via olika event och tillställningar. En användbar hemsida att besöka är eventbrite vars syfte är att just informera om nya möjligheter och ge dig mer insikt i affärsvärlden. Via en nätverkstillställning kan du skapa kontakter som kan vara bra att ha i framtiden, lära dig mer om ditt arbetsområde, eller träffa människor i samma sits som du som också flyttat till Litauen för att bo och jobba. 

Om du är sugen på att just träffa andra utlänningar är ett annat alternativ att gå med i Facebookgrupper likt expats in Lithuania där både administratörer och medlemmar ibland anordnar träffar och event som du kan delta i. 

 


 

Anlända i Litauen

Palanga, Litauen

Palanga

Som EU-medlem kommer du inte stöta på några problem om du planerar en flytt till Litauen. Om du vill flytta till ett land inom EU är det okej att stanna i det nya landet i 90 dagar utan att du behöver registrera dig och du klarar dig med ditt pass eller ID-kort som identifikation. Om du planerar att stanna en längre tid måste du dock ansöka om ett så kallad residence card, som en temporär eller permanent invånare. I Litauen sker denna ansökan hos landets migrationsverk – MIGRIS, och de dokument du behöver ta med dig är: 

 • Ditt pass eller ID-kort 
 • Ett kontrakt som visar att du är anställd i Litauen 
 • En ifylld ansökan om ett residence card 

Det första steget i denna processen är dock att du skickar ett mejl till migrationsverket i Litauen och förklarar att du vill ansöka om ett residence card. Du kan då få en officiell tid att komma till kontoret med alla dokument redo. 


Skatter och sociala avgifter 

När du är anställd i Litauen kommer du täckas av landets obligatoriska plan för sociala avgifter, detta innebär att du har rätt till sjukvård, mamma- och pappaledighet, pensionsförsäkring och arbetslöshetsförsäkring, bland annat. En kostnad för detta kommer dras automatiskt från din lön varje månad.  

Som utländsk bosatt i Litauen måste du också ansöka om ett skattenummer. I landet kallas detta nummer för TIN nummer (Tax Identification Number) och består av 11 unika siffror. Även skatten kommer dras automatiskt från din lön varje månad. 


Bankkonto 

Om du vill öppna upp ett bankkonto i Litauen har du en handfull banker att välja mellan och det är en okomplicerad process. Du har bland annat en del skandinaviska alternativ likt Swedbank och SEB, men även Paysera, Mister Tango och Revolut. När du ska öppna upp ett bankkonto måste du ta dig till en av bankernas kontor och ta med dig olika dokument som styrker din identitet, bland annat ditt pass och ett bevis på att du är bosatt i landet, likt ett residence card. Vissa banker kan även vilja se ytterligare dokument så det kan vara bra att läsa på vad som behövs för de olika filialerna innan du bokar in en tid. 

När din ansökan blivit godkänd kan det ta upp till fem arbetsdagar innan ditt bankkort är redo. Kortet kan antingen skickas hem till dig eller så måste du hämta upp det personligen hos banken. 


Sjukförsäkring

Gamla Stan, Vilnius, Litauen

Vilnius

Som nämnts tidigare kommer du att inkluderas i Litauens plan för sociala avgifter när du väl är anställd och bosatt i landet. Då denna bland annat täcker sjukhusbesök kan du räkna med fri sjukvård på allmänna sjukhus, precis som litauer får. Du måste dock anmäla dig till denna form av sjukförsäkring hos din lokala vårdcentral som i Litauen kallas för Poliklinika. Här tilldelas du en husläkare som du kan gå till när du är sjuk. Husläkaren kan även skriva ut sjukintyg som du kan ta med till din arbetsgivare om du måste stanna hemma från jobbet på grund av en sjukdom, samt skriva ut recept på medicin när det behövs. 

Om du föredrar privatsjukhus finns det möjlighet att besöka en privat vårdcentral i många städer i Litauen. Om du väljer detta alternativ kan du registrera dig hos en av dessa vårdcentraler online eller via telefon.


Skatt och lön 

Den genomsnittliga månadslönen i Litauen år 2020 ligger på cirka 1400 euro i månaden och minimilönen är på cirka 600 euro i månaden. Vad du tjänar beror dock på vilket yrke du har, en receptionist kan till exempel tjäna 1 000 euro i månaden och en reseledare kan få 1 400 euro per månad. 

Från januari 2020 bestämdes det att den officiella skatten i Litauen skulle ligga på 20 % av din inkomst och den dras automatiskt från din lön varje månad. 20 % skatt gäller om din årsinkomst är mindre än 84 medellöner totalt. Om din årsinkomst överstiger 84 medellöner måste du betala 32 % i skatt. 


Huvudorsakerna till varför du bör flytta till Litauen

Litauen är ett tacksamt land att flytta till som svensk, här erbjuds inte bara rik historia och kultur utan även en vackra miljöer och häpnadsväckande arkitektur. I landet finns det dessutom flera jobbmöjligheter inom bland annat IT, kundtjänst och ekonomi och Litauen är känt för att ha flera nöjda anställda. Som utlandssvensk i Litauen finns det mycket att upptäcka och det kan vara den perfekta destinationen om du funderar på en utlandsflytt. 

Genom att bo och jobba i Litauen kommer du lära dig saker du kanske aldrig hade kunnat få på samma sätt i ditt hemland. Det är en fantastisk upplevelse som kommer leda till att du lär dig mer om både dig själv som människa och hur du vill utvecklas i karriären. Självklart kommer det finnas dagar då det känns jobbigt att vara ifrån familj och vänner men så småningom kommer du lära känna nya människor och skapa nya minnen. I slutänden är det få som ångrar en utlandsflytt.

Spana in vår sida med lediga jobb för att se vilka tillgängliga tjänster du kan söka i Litauen!