Bo och jobba i Storbritannien efter Brexit

Brexit

2016 skedde en politisk händelse som fick hela världen att hålla andan och vända blickarna mot de brittiska öarna. Ingen undgick nyheten som delade människor i två läger, och som skapade diskussioner världen över. Inte minst den brittiska befolkningen delades i två tydliga sidor. Efter en tämligen jämn folkomröstning beslutades att nationen skulle kliva ur EU. Brexit var ett faktum. Frågor om konsekvenserna började genast dyka upp, och särskilt de svenskar som redan var utflyttade eller var på väg att flytta utomlands oroade sig här hemma. Farhågorna hopades och man var rädd för att inte få bo kvar. Men hur mycket påverkar egentligen Brexit dig som vill flytta utomlands? Är det verkligen dags för svensken att flytta hem?

Endast någon procents skillnad

Med endast 51,9 procent vann den sidan som önskade ett utträde ur Europeiska Unionen. Valprognoserna innan hade till stor del visat på dött lopp, med några undantag, och många blev chockade när resultatet presenterades. Många infekterade interna konflikter skapades och delade några av de största partierna efter valresultatet. Politiker i Skottland krävde en folkomröstning om att bli självständiga. Demonstrationer och krav om en ny Brexit-omröstning ekade på gator och i medier. Hela Storbritannien kokade och bubblorna spreds vidare till resten av världen. Det här var någonting nytt och oväntat. Diskussionerna gick heta. Spekulationerna var många. Oron stor.

Direkt efter omröstningen

Just när resultatet var ett faktum hördes höga olycksbringande röster om landets framtid. Gränserna skulle stängas och inresa för besökare samt import av varor skulle försvåras. Börsen påverkades och många trodde att det var slutet för framgångssagan Storbritannien. Ännu kan man förstås inte helt veta utgången av beslutet, men många överraskande och positiva förändringar har däremot skett månaderna efter. Omedelbart efter Brexit påverkades som sagt börsen, men en liten tid senare ser man tydligt en ökad tillströmning av besökare till bland annat London. Detta tack vare det svaga pundet! Olyckskorparna kan istället för ett öde Storbritannien utanför all gemenskap se människor strömma till landet, särskilt för shoppingens skull. Handeln blomstrar mer än någonsin förr och hotellen är fullbokade.

Som svensk i utlandet efter Brexit

Många svenskar, och förstås andra nationaliteter, som har flyttat utomlands blev oroliga i samband med Brexit. Detta gäller särskilt de som styrt sin skuta mot just Storbritannien. Det är i runda slängar 90 000 personer från Sverige och hela tre miljoner EU-medborgare totalt som har bosatt sig i Storbritannien, exempelvis för att arbeta eller studera. Det är lätt att trivas både med sysselsättning, livsstilen och boendet. Storbritannien har mycket att erbjuda och passar många som väljer att stanna flera år eller till och med permanent i landet. Så, hur orolig ska man behöva vara då som bosatt i landet?

Oron som uppstod i förbindelse med landets utträde ur EU är inte helt befogad. Ännu vet man förstås inte till fullo hur konsekvenserna kommer att se ut, men det finns absolut ingen anledning att stressa upp sig i onödan. Trots att kontrollerna möjligtvis kommer att se annorlunda ut vid gränserna, så är Storbritannien fortfarande ett öppet land som vill, och kommer att vilja, ha fortsatt samarbete med länder som alltjämt är med i EU. Dessutom så har man två år på sig att förhandla fram nya, bra avtal med EU så det kommer definitivt inte att tas några förhastade beslut. Inom en två-årsperiod kommer det inte att hända särskilt mycket som märks i vardagslivet.

Har du planer på en flytt till Storbritannien?

Hade du planerat en flytt innan överraskningen med Brexit dök upp? Fortsätt planera! Om du planerar att flytta till Storbritannien, kanske för att arbeta eller studera, så kan du med andra ord fortsätta smida och sätta dina planer i verket utan att stöta på några hinder relaterade till Brexit. Låt inte olyckskorparna påverka dina beslut.

Storbritannien och EU förutspås med största sannolikhet arbeta fram någon form av handelsavtal som även fortsättningsvis kommer att bevara den fria rörlighet som nu råder. Storbritannien har själva över en miljon invånare som är bosatta i andra EU-länder, och man kommer att vara angelägna om att de ska få fortsätta med det. Man vill vara ett fortsatt attraktivt land för bland annat studenter och viktig arbetskraft, och turismen står för en stor del av inkomsten för landet. Det råder inga tvivel om att du som svensk kommer att vara varmt välkommen hem till britterna även i framtiden!

Att flytta idag

Som det ser ut idag är det inte särskilt komplicerat att genomföra en flytt till Storbritannien. Du behöver som svensk medborgare inte ha uppehållstillstånd eller arbetstillstånd för att flytta till landet. Faktum är att alla EU-medborgare har rätt till att vistas och bo i landet så länge man på egen hand kan försörja sig via egna medel eller arbete. Om man ska söka jobb och arbeta behöver man ett National Insurance Number. Man ska dessutom anmäla sig hos en General Practitioner. Har du planer på att stanna utomlands i ett år eller mer behöver du också anmäla din flytt till Skatteverket. Du behöver inte ha ett jobb klart innan du reser, utan kan börja söka jobb på plats så länge du har ett startkapital att försörja dig på. Det kan dock vara skönt att ha ett arbete som väntar när man kommer, så det skadar inte att söka jobb hemma innan flyttlasset går.

Det är alltså inte särskilt svårt och kräver ingen krånglig byråkrati när man ska flytta till Storbritannien. Fenomenet Brexit är inte något som du i dagsläget behöver bekymra sig om, utan om du vill genomföra flytten så kan du göra det precis som de tidigare svenskarna har gjort hittills. Skulle några ändringar ske som påverkar de inflyttade i England så sker det successivt över lång tid. Som prognosen ser ut nu, kommer det dessutom inte att ske några förändringar över huvud taget som påverkar dig som vill bo och leva i Storbritannien. Så drömmer du om en flytt, gör slag i saken och följ dina drömmar! Det kommer ge dig erfarenheter och personlig utveckling som du aldrig hade velat vara utan!

 

Skapa jobbevakning

Se till att aldrig missa ditt nästa drömjobb. Skapa en jobbevakning idag, det är helt gratis!

×