Bo och arbeta på Cypern

Bo och arbeta på Cypern

Att bo och arbeta på Cypern är ett ypperligt val för dig som vill byta den svenska vardagen mot en helt ny livsstil. I Cypern är arbetslivet, och livet generellt, mer avslappnat och inte lika strikt. På plussidan finns också att Cypern har i genomsnitt 300 soldagar om året, och att det här finns massvis med sköna sandstränder att upptäcka under lediga dagar.

Ankomsten till Cypern

Viktiga dokument och handlingar

Cyperns strandenOm du ska stanna längre än tre månader i Cypern behöver du ansöka om ett registreringsbevis, eller populärt kallat ett ”yellow slip”. Detta ska ske inom fyra månader och du gör det hos Migrationsverket. Om du bott fem år eller längre på Cypern kan du ansöka om ett permanent uppehållstillstånd och bli en cypriotisk medborgare. Ansök gärna i god tid då handläggningstiderna kan vara långa.

Det är dock extra viktigt att ansöka om detta snarast eftersom det är först efter att du blivit registrerad som du har rätt till offentlig sjukvård. Du behöver även ditt ”yellow slip” när du ska öppna ett bankkonto, arbeta eller betala skatt. För att kunna arbeta behöver du dock inte vänta på att ditt registreringsbevis ska bli färdigt. Du kan börja arbeta under handläggningstiden.

Eftersom både Cypern och Sverige är medlemmar i EU har du som EU-medborgare samma rättigheter i Cypern som cypriotiska medborgare. Det må låta krångligt att ansöka om detta registreringsbevis men faktum är att det är en rätt enkel och snabb process. Du kan dessutom ofta få hjälp med denna typ av ärenden av de företag som anställer svenskar genom Workwides jobbportal.

Bankkonto

Att flytta till och arbeta i ett annat land betyder förstås att du också kommer att få lön i en annan valuta än den svenska kronan. Det går bra att använda ditt svenska bankkonto till en början, men för att inte riskera att förlora på växlingen behöver du öppna ett bankkonto på Cypern. Med ett cypriotiskt bankkonto kommer du dessutom snabbare att kunna ta emot och överföra pengar.

Det är enkelt att öppna ett bankkonto på Cypern. Du behöver dock ha med dig alla dokument till banken. Dessa dokument är exempelvis ID samt dokument som visar att du får vistas och arbeta i landet. Du behöver även ett hyreskontrakt eller en räkning för att bevisa att du faktiskt bor i landet. Dessa administrativa ärenden kan du dock ofta få hjälp med av personal på ditt företag.

Sjukvårdsförsäkring

På Cypern är sjukvården på samma nivå som i många andra europeiska länder. Om du ser till att ha med dig ditt kort från EU så har du alltid rätt till akut sjukvård. Detta gäller alltså även på Cypern. EU-kortet beställer du i god tid innan avresa från svenska Försäkringskassan. EU-kortet är kostnadsfritt och giltigt i tre år, därefter måste det förnyas.

Övrig sjukvårdsförsäkring kan bekostas via inkomstskatten. Detta varierar dock beroende på din lönenivå, men de flesta företag tecknar även en privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Om detta ej gäller dig så bör du teckna en egen privat sjukvårdsförsäkring. Språket är inte något problem inom sjukvården om du behärskar god engelska. Detta eftersom en majoritet av läkarna utbildas i engelskspråkiga länder så som Storbritannien.

Skatter och löner

Cypern har några av de lägsta skatterna i världen och du kommer aldrig att betala mer än 35 % i inkomstskatt. Tjänar du däremot under 28 000 euro om året kan du betala 20 % skatt eller ingen skatt alls beroende på din totala årslön. De sociala avgifterna på Cypern betalas av din arbetsgivare och inkluderar bland annat omkostnader för välfärden och sjukvården i landet.

  • Sociala avgifter uppgår till omkring 7 %
  • Du betalar ingen inkomstskatt under 19 500 euro
  • Upp till 28 000 euro är skatten 20 %
  • Inkomstskatten är högst 35 %

Arbeta på Cypern

Arbetsmarknad

Cypern aerial viewAtt arbeta på Cypern ger dig möjligheten att jobba inom många olika branscher. På det här viset kan du skaffa dig arbetslivserfarenhet som kan vara värdefull även om eller när du flyttar tillbaka till Sverige, eller ett annat land. Via Workwide kan du hitta olika yrkesroller och då främst inom BPO, Business Process Outsourcing och SSC som står för Shared Service Centers.

Inom exempelvis BPO kan du arbeta för ett företag som erbjuder sina tjänster till stora internationella företag. Exempel på företag som du kan arbeta för på Cypern är Zalando, Klarna, SAS och Mercedes. Det är vanligt att du kan arbeta inom försäkring, kundtjänst och med IT. När det gäller SSC så samlas flertalet olika yrkeskategorier på samma arbetsplats. Du kan bland annat jobba inom HR, IT och logistik.

Om du söker ett jobb som svensktalande kan du komma att få göra språktester, men om du även talar flera språk kommer du att vara extra attraktiv på arbetsmarknaden. Du kan till och med få språkbonusar av företaget du arbetar åt. Många av de stora företagen har dessutom flertalet anställda från Sverige och de nordiska länderna vilket gör att du lätt kan knyta nya kontakter.

En fördel med att arbeta för företag som finns hos Workwide är att du ofta har goda möjligheter till att klättra på karriärstegen. Många av företagen anordnar dessutom arbetsmarknadsmässor, evenemang och afterwork för sina anställda samt att de ofta har anställda som kan hjälpa dig med praktiska saker i ditt nya land. Bland annat kan du få hjälp att öppna ett bankkonto eller finna ett boende.

Lagar och regler kring arbete på Cypern

Cypern är välkänt för sina låga skatter och det är även därför som så många utländska företag har kontor på ön. Det här är ett stort plus i kanten för dig som vill jobba på Cypern då inkomstskatten är låg. Detta gör att även om din lön verkar något lägre än i andra europeiska länder så har du oftast mer kvar efter att skatten är betald.

Uppsägningstid

  • Uppsägningstiden varierar beroende på ditt yrke
  • Vanlig uppsägningstid ligger på 6 månader

Att söka jobb

På Cypern är arbetskulturen mer lättsam än hemma i Sverige. Det här gör att du kan visa fler personliga sidor av dig själv när du söker ett jobb. Det är dock viktigt med ett bra CV även här på Cypern. Nämn särskilt vilka språk du behärskar då detta är viktigt för arbetsgivarna här. Du ansöker enkelt om jobb via Workwides online portal.

Leva och bo

Boende

Cypern gataAtt hitta en bostad på Cypern innan du beger dig av hemifrån är en god idé. Bra ställen för att leta efter en bostad är på internet och Facebook där många hyresvärdar lägger ut annonser. Du kan också kolla i lokala tidningar som ofta har en upplaga även på internet. Företaget som du ska arbeta hos kan dessutom ofta hjälpa till med att hitta ett boende eller rekommendera hyresvärdar.

Du kan också ta kontakt med en fastighetsmäklare i den stad som du vill flytta till. På detta sätt kan du snabbt få många professionella erbjudanden om bra hyresrätter. Det allra billigaste sättet brukar dock vara att fråga i Facebook-grupper eller svara på annonser. En positiv överraskning är att det oftast är enklare att finna ett boende här än i många svenska städer.

När du flyttar till Cypern kan det också vara bra att veta att du bör kontrollera vad som ingår i ditt hyreskontrakt. Beroende på din hyresvärd kan du själv behöva kontakta olika bolag för att teckna avtal om bland annat el och vatten. Även här brukar företag via Workwide kunna vara behjälpliga med råd och stöd. Det kan hända att du behöver betala dina första hyror i förskott.

På Cypern är dock hyrorna nästan hälften så dyra som i Stockholm. Det här betyder att det är väldigt billigt att bo på den lilla ön i Medelhavet. Exempelvis kan du hyra en enrumslägenhet för omkring 400 euro i månaden, medan en större lägenhet i en större stad kan kosta omkring 500 till 750 euro i månaden. Här finns även många billigare lägenheter som håller god standard.

Levnadskostnad

Att bo på Cypern är en positiv upplevelse när det gäller de vardagliga kostnaderna så som att handla matvaror eller gå på restaurang. Generellt sett ligger levnadskostnaderna på en mycket lägre nivå än i exempelvis Stockholm. Det är exempelvis omkring 45 % billigare att hyra en bostad i Aiya Napa än i Stockholm, och kostnaden för att gå på restaurang är omkring 20 % lägre på Cypern.

Trafikregler på Cypern

Att köra bil på Cypern är lite annorlunda än i Sverige. Här finns exempelvis regler om att barn under fem år inte får sitta i framsätet, och att alla barn under tolv år måste sitta i en bilbarnstol. Förstås måste du ha bilbälte och körkort även här. På Cypern är det vänstertrafik som råder. För att hyra en bil måste du dessutom vara minst 21 år gammal.

Det finns många fördelar med trafiken på Cypern. Här finns exempelvis inga vägtullar som kostar pengar och på många ställen är parkeringen avgiftsfri – särskilt under helger. Kom också ihåg att det är förbjudet att använda biltutan i närheten av ett sjukhus samt på natten. Om du har ditt körkort utfärdat i Sverige är det giltigt inom hela EU, vilket betyder att du inte behöver ett cypriotiskt körkort.

Svenskar på Cypern

Faktum är att det finns en stor andel svenskar som lever och arbetar på Cypern. Här finns både äldre människor, men även en stor andel yngre personer som arbetar på olika multinationella företag. Om du önskar att träffa fler svenskar kan det vara en god idé att gå med i Facebook-gruppen ”Svenskar bosatta på Cypern”. Det finns även en svensk förening på Cypern, Svecyp.