Bo och arbeta på Cypern

Bo och arbeta på Cypern

Är det solsken och värme som lockar, är Cypern som taget ur dina dagdrömmar från gråa kalla vardagar i Sverige. Denna ö i östra Medelhavet erbjuder en lugn och rofylld vardag och chansen att bryta med svenska traditioner och framförallt det tråkiga vädret. Cypern är i princip motsatsen till Sverige, och då pratar vi inte bara om vädret. Även arbetsmoral och punktlighet skiljer sig rejält. Det är en helt annan attityd som råder i Medelhavet, något som många punktliga svenskar måste ställa om sig till. Det är lätt att tro att en permanent bostad och ett liv på Cypern kommer bli som en evig semester men det är viktigt att veta att även på de allra vackraste platser kommer till slut en vardag att bildas.

Med det sagt kommer det även finnas tid att njuta av Cypern, det är en ö som bjuder på fantastiskt klimat, god mat och härliga aktiviteter likt sol och bad. Att gå direkt från kontoret till stranden för ett dopp i havet efter en lång arbetsdag höjer minst sagt livskvaliteten.

Då Cypern är en del av EU kan du som europeisk medborgare jobba fritt i landet, du behöver med andra ord inte ansöka om ett arbetsvisum. Stannar du i landet i över tre månader måste du dock registrera dig hos en myndighet.

Hälso- och sjukvårdssystemet

I Sverige är vi bortskämda med sociala skyddsnät och gratis sjukvård, få länder har det så lyxigt ordnat. I Cypern måste du själv ordna med försäkringar och liknande när det kommer till de flesta områden i vardagen, även för sjukvård. På de statliga sjukhusen har du rätt till vård men det är din inkomst som avgör om du kan få fri vård eller måste betala. Efter tre månader på Cypern måste du registrera dig i landet, detta sker oftast hos en myndighet likt polisen eller hos immigrationsmyndigheten. När du har ett registreringsbevis kan du ansöka om ett sjukhuskort. För att du ska få detta behövs också ett bevis på att du har en inkomst.

Om du vill slippa vänta i långa köer när du måste träffa en läkare och ha möjligheten att besöka valfri klinik, är det en privat sjukförsäkring du ska kolla upp. Dessa kostar lite extra och räcker bara upp till 65 års ålder, men så länge ska du kanske inte stanna ändå?

Arbetsmiljö och arbetstillfällen

Att starta ett eget företag är populärt på Cypern, vissa startar till och med upp ett företag utan att själva varit på plats. Det är landets fördelaktiga skattesystem, bland det mest förmånliga i Europa, som lockar många entreprenörer men också redan etablerade företag som flyttar ner sin verksamhet till ön. Bland dessa företag går det att hitta en del svenska firmor som då och då söker personal, det kan vara allt från befattningar inom kundtjänst, som säljare eller IT- och HR-tjänster. Det finns även jobb för de som har en universitetsutbildning och tack vare att många startar företag är det inte omöjligt att hitta riktigt bra tjänster inom till exempel försäkringsbranschen, finans eller kapitalförvaltning.

På Cypern är grekiska det officiella språket men du klarar dig långt på engelska och kan du tyska, franska, ryska eller arabiska är även det en fördel. En annan aspekt som kan vara bra att veta i förväg är att lönen är mycket lägre på Cypern i jämförelse med en svensk lön, men då levnadsutgifterna likt hyra för en lägenhet och att gå ut och äta också är lägre på ön går det jämnt ut. Om du lever ett liv med måtta lär du inte bli ruinerad.

Svenska samfund

Får du jobb på ett svenskt företag på Cypern kommer du få umgås med andra svenskar, anställs du av ett utländskt företag kanske du saknar att få prata svenska dagligen och behöver en dos av det välbekanta och andra som kan relatera till din situation. Det finns flera sätt att träffa andra svenskar på Cypern. Ett sätt är att gå med i Facebook-gruppen ”Svenskar bosatta på Cypern”, här hittar du människor i alla åldrar och som varit på ön olika länge och det är ett öppet forum där du kan ställa frågor om vad som helst, ta del av tips och råd och bara njuta av att ha andra att dela din upplevelse med.