Bo och arbeta i Bulgarien

Bo och arbeta i Bulgarien

Bulgarien är en av Europas mindre kända pärlor. Detta halvt gömda land är inte bland de första alternativen när svenskar funderar på att testa lyckan utomlands men de som vågar prova på det okända kommer sällan ånga valet. Bulgarien är beläget i sydöstra delen av Europa och erbjuder både en modern och traditionell livsstil, samt händelser och aktiviteter som ger en inblick i historia, nöje och kultur. Huvudstaden i Bulgarien heter Sofia och där bor det drygt en miljon invånare. Det är oftast i huvudstaden de flesta svenskar också hamnar då jobbmöjligheterna är störst här. I landet talas bulgariska men du klarar dig med engelska på de flesta ställen.

Eftersom Bulgarien är ett EU-land behöver du inget visum eller arbetstillstånd för att bo och jobba i Bulgarien. När du flyttat dit måste du dock registrera dig inom tre månader hos migrationsverket. Om du vill stanna längre än tre månader behöver du ett långvarigt eller permanent uppehållstillstånd. Du kan registrera dig och ansöka om uppehållstillstånd hos Migration Directorate of the Ministry of the Interior (MoI). För att få ett långvarigt uppehållstillstånd måste du jobba, vara egenföretagare, studera i Bulgarien eller påvisa att du är försäkrad och att du kan finansiera dig själv.

Hälso- och sjukvårdssystemet Bulgarien

Skulle du bli allvarligt sjuk eller råka ut för en olycka under din period i Bulgarien kan det vara bra att veta hur du ska gå tillväga. Det europeiska sjukförsäkringskortet European Healh Insurance Card funkar som försäkring på de bulgariska sjukhusen och detta skaffar du genom att beställa det från Försäkringskassan i Sverige. Med detta kort har du rätt att få exakt samma behandlingar till samma kostnader som medborgarna i landet. Detta kort gäller dock ej för mer omfattande sjukvård eller sjuktransport till Sverige.

Har du planer på att bo i landet en längre tid ska du registrerar dig hos den bulgariska försäkringskassan National Health Insurance Fond för att få rättigheter på mer permanent basis.

Arbetsmiljö och arbetstillfällen

Arbetsmarknaden i Bulgarien är generellt ganska svag och arbetslösheten är relativt hög bland den inhemska befolkningen. Som svensk med specialkunskaper och språkkunnighet ser det dock definitivt ljusare ut och det finns möjligheter att hitta arbete på både svenska och utländska företag. Söker du jobb inom IT-/Telecom-/finans- eller tjänstesektorn med erfarenhet, specialistkompetens och dessutom har flera språk i bagaget, finns många möjligheter.

En sak du bör ha i åtanke är dock att lönerna är relativt låga, särskilt i jämförelse med svenska löner. Men i Bulgarien kommer du även ha lägre levnadskostnader än i Sverige. Som svensk finns dock möjligheter att hitta ett kryphål i detta system, du kan nämligen få avsevärt bättre lön om du besitter eftersökta specialförmågor och egenskaper. En del arbetsgivare kan dessutom erbjuda både årliga bonusar och flyttbidrag när du väl bestämmer dig för att flytta ner.

Svenska samfund

När hemlängtan griper tag i dig lite extra eller du bara vill hålla dig uppdaterad om det finns andra svenskar i landet kan du hitta dessa via olika grupper. Det finns bland annat en sida på Facebook som heter Svenskar i Bulgarien, här kan du gå med och prata med andra svenskar om allt som faller dig in.

Du kan också gå in på hemsidan för Svenskar i världen. Där kan du alltid söka information och få kontakt med andra svenskar samt hitta information om aktuella evenemang, få senaste nytt från ambassaden samt reseinformation från UD, bland mycket annat.

Bulgarien