Bo och jobba i Polen

  Många skriver till oss och är intresserade av att flytta till Polen. Därför har redaktionen benat ut vad som gäller för dig om du åker för att jobba i Polen och hur arbetsklimatet egentligen ser ut.

  Det finns mängder av företag i Polen som söker svensk arbetskraft. Många Skandinaviska storföretag har säten eller delar av sin verksamhet här. Det beror främst på att Polen geografiskt ligger på en strategisk plats i mitten av Europa och landet har även förmånliga företagsskatter.

  En fördel med att jobba i Polen är att du betalar mindre skatt. En medelinkomsttagare betalar ca 36% skatt jämfört med 42% i Sverige. Och precis som här hemma betalas skatten in av din arbetsgivare och beloppet är beroende av hur mycket du tjänar.

  Arbetsklimatet på företagen som styrs av polacker skiljer sig en del från här hemma i Sverige och är ofta hierarkiska och mer byråkratiska än våra Nordiska företag. Det tycker i alla fall Linda Persson som jobbar på Visma i Krakow:

  ”Visma i Kraków har Skandinavisk kultur och värderingar och vi pratar svenska eller norska varje dag. Mitt tidigare arbete i Polen var på ett stort brittiskt bolag som styrdes av polacker och där upplevde jag att allt var mycket mer styrt, d.v.s. mer byråkratiskt och hierarkiskt. ”säger hon.

  Men på det personliga planet tycker hon att vi är desto mer lika och menar att polacker i regler har en bra bild av oss svenskar och att vi ses som trevliga och ärliga människor:

  ”Jag har inte upplevt någon kulturkrock. Generellt är väl polacker lite mer öppna till sättet än vad svenskar är men i övrigt tycker jag inte att det är någon större skillnad”

  Som alltid när man flyttar själv till ett nytt land vill man lära känna nya människor. Alla storstäder i Polen har sin egna facebookgrupper för skandinaver där det ibland anordnas träffar. Dessutom finns en uppsjö av Expat-grupper som där du kan välja mellan middagar, språkutbyten, teater, fotboll eller bara att träffas över en öl (det brukar sluta med att svensken dricker mest).

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Skapa jobbevakning

  Se till att aldrig missa ditt nästa drömjobb. Skapa en jobbevakning idag, det är helt gratis!

  ×