Bo och jobba i Nederländerna

Nederländerna är en EU-medlem likt Sverige vilket innebär att du som svensk kan se fram emot en enklare flytt och integrering i arbetslivet.

Landet har ungefär 17 miljoner invånare jämfört med Sveriges dryga 9 miljoner på en yta som endast är en tiondel så stor som Sverige (42 000 km² mot 447 000 km²) vilket också betyder att Nederländerna är ett av de mest tätbefolkade länderna i världen. Valutan i Nederländerna är Euro och valutaväxlingen till kronor är €1 = 9,67 SEK så en bra tumregel för överslagsräkning är helt enkelt att multiplicera Eurobeloppet med tio för att få en idé av motsvarande kostnad i kronor.

Det officiella språket är Nederländska och skulle du inte ha lärt dig språket ännu kan du samtala med en stor del av befolkningen på Engelska också, speciellt om du skall börja jobba för ett internationellt företag. Nederländerna till skillnad från exempelvis Tyskland och Frankrike väljer att texta sina filmer istället för att dubba dem vilket hjälper landets engelskkunskaper.

Som EU-medborgare får du vistas fritt i Nederländerna så länge du har ditt pass till hands och kan visa det för polisen om det skulle behövas. Planerar du en vistelse längre än fyra månader i landet måste du registrera dig hos den Kommunala Databasen för Personuppgifter (The Municipal Personal Records Database / Basisregistratie personen, BRP). Myndigheten är samlingsplatsen för information om alla invånare i Nederländerna och vidarebefordrar informationen till andra offentliga myndigheter för skatt eller försäkring och liknande.

Nästa steg i din flytt till Nederländerna är att ta ut en sjukförsäkring som är obligatoriskt för någon som bor eller jobbar i Nederländerna. Detta måste göras inom fyra månader efter att du anlänt till landet.

När det kommer till de mest sannolika jobben att hitta som svensk i Nederländerna kan du förvänta dig att dina engelskkunskaper är tillräcklig men skulle du kunna nederländska kommer du givetvis ha en stor fördel. Det finns ett par större företagen som har sina huvudkontor i Nederländerna, bland annat Heineken, Philips, Shell, KLM, ING och Tomtom där du inte nödvändigtvis behöver prata nederländska.

Kostnaden att bo och leva i Nederländerna skiljer sig mest kring råvaror, öl och boendekostnader. Priset för en öl på stan i Nederländerna ligger på cirka 35-40 kronor till skillnad från Sveriges 55-60 kronor och ska du köpa på affären kan du räkna med att spendera cirka 10 kronor istället för 15 kronor för en halvliter, vilket är till stor del beroende på kulturen kring öltillverkning i landet. Om du i affären bestämmer dig för att plocka på dig lite råvaror såsom exempelvis;

  • Bröd (12 kronor mot 20 kronor räknat på 500 g vitt bröd)
  • Ris (15 kronor mot 23 kronor räknat på 1 kg vitt ris)
  • Ägg (20 kronor mot 25 kronor räknat på 12 ägg)
  • Kyckling (70 kronor mot 85 räknat på benlös och skinnlös 1 kg)

Som du ser är priserna på råvaror aningen billigare än i Sverige och ska vi istället se till levnadskostnader ser historien annorlunda ut.

I en delad lägenhet med andra i Amsterdam får du räkna med att betala ungefär 5 000-6 000 kronor och ska du bo ensam kan du räkna med att behöva betala runt 8 000-9 000 kronor och väljer du att bo utanför stadskärnan blir det cirka 2 000 kronor billigare i hyra ungefär.

När det kommer till el, vatten, värme och andra månatliga utgifter får du räkna med att betala ungefär 1 300-1 500 kronor i månaden.

För vidare information och eventuell hjälp om du skulle tappa bort ditt pass till exempel kan du ta kontakt med den svenska ambassaden i Nederländerna som ligger i Haag.

 

Dela artikeln
Dela på Facebook   Dela på Twitter   Dela på Linkedin