Tips inför Skype-intervjun

Fördelarna med Skype-intervjuer för en arbetsgivare är många, inte nog med att det är kostnadseffektivt så går det också att intervjua ett stort urval av kandidater tack vare det faktum att det oftast är enkelt för kandidaten att vara tillgänglig. En traditionell intervju kräver en större tidsinvestering och planering att genomföra och det är allt vanligare att en första intervju sker över Skype, framförallt med dig som söker jobb utomlands.

Det sagt krävs det fortfarande att du är väl förberedd och skärpt inför en Skype- eller video-intervju och med hjälp av den här artikeln kommer du förhoppningsvis bli påmind om någon detalj du eventuellt har missat.

Se till att tekniken fungerar

Låt inte ditt första intryck med en potentiell arbetsgivare fläckas likt ett stavfel i ett CV på grund av dåligt ljud eller bild genom att lägga ett par extra minuter i dina förberedelser på att testa din mikrofon och webbkameran. Om du inte har en webbkameran på din stationära dator eller laptop kan det vara värt att investera i en eller besöka en vän som har en.

Om det har släppts en ny uppdatering av Skype så vill du se till att ha den färdiginstallerad i god tid innan intervjun startar så att du slipper behöva starta om programmet när du loggar in precis innan du blir uppringd.

För att höra hur ljudet från mikrofon låter i Skype, öppna upp din kontaktlista och hitta kontakten som heter “Echo / Sound Test Service”. Ring till kontakten för att spela in ett meddelande som sedan spelas tillbaka till dig.

Om du vill se bilden från din webbkamera kan du göra det under “Verktyg” och sedan “Inställningar”.

”Look the part”

Blir du intervjuad för att jobb som turistguide i Sydafrika eller som Kundtjänstchef i Estland? Med olika företag, roller och platser kommer med olika dresscodes. Kolla företagets facebook-, instagram-, eller LinkedIn-sida för att få ett grepp om hur dina framtida kollegor och chefer klär sig och anpassa sedan din klädsel efter det och rollen du intervjuar för.

Välj en kopmlett outfit som om du skulle gå på en fysisk intervju. Även om du bara kommer att visa översidan på kroppen och att det kan vara tilltalande att köra dina favoritpyjamasbyxor (eller inga byxor alls för den delen) så kommer du vara glad att du följde det här rådet om du behöver ställa dig upp och hämta något dokument eller fixera din webbkamera.

Stäng ute eventuella störningsmoment

Föreställ dig att du sitter mitt i intervjun och ljudet från din SMS-signal, ett nytt mail kommer in din inkorg, eller för den delen en annan vän skriver till dig på Skype – alla dessa kommer att störa dig eller arbetsgivaren som håller i intervjun. Stäng av ljudet från din telefon och se till att notifikationsinställningarna i andra program på din dator inte ger ifrån sig några ljud, samt se till att ändra din status på Skype till “Upptagen”.

Se direkt in i kameran

Det är lätt att glömma bort att du kan simulera ögonkontakt med arbetsgivaren över Skype genom att se direkt in i webbkameran. Ögonkontakt är en viktig del för rekryteraren att kunna avgöra din personlighet under intervjun. Motstå frestelsen att titta ner på datorskärmen där du lätt kan bli distraherad av din motpart eller din egen bild. Att hålla ögonkontakt över Skype kan vara svårare än man tror, men det är ett bra sätt att få intervjun att verka mer personlig när du kanske sitter hundratals mil från personen som intervjuar dig.

Utnyttja de “hemliga” fördelarna med en Skype-intervju

Tack vare det faktum att din webbkamera kommer att vara fokuserad på ett väldigt begränsat område under intervjun finns det utrymme för dig att utnyttja detta till din fördel. I dina förberedelser inför de vanligaste frågorna som kan förekomma under en intervju kan du skriva upp stödord för dig själv och sätta upp dessa på Post-It-lappar på väggen bakom din dator. När du känner att du har fastnat lite grann inom ett diskussionsämne kan du hjälpa dig själv att hitta rätt genom att slänga en snabb blick på väggen bakom datorn för att påminnas om vad du menar och arbetsgivaren kommer knappast att kunna märka det. Det sagt får du se till att skriva texten på lapparna tillräckligt stort så att du slipper behöva kisa för att se vad som står skrivet – det om något kan avslöja vad du håller på med.

Klä dig smart och skapa rätt atmosfär

Förutom innehållet i vad du säger under intervjun så kommer dina kläder och bakgrunden i rummet du sitter i vara i fokus och det sista steget i dina förberedelser är att ta ett beslut gällande hur du ska vara klädd och se till att det är ljust nog i ditt rum för intervjun. Först och främst kan det vara lätt att ta en Skype-intervju med en klackspark för att du sitter hemma, men du gör dig själv en tjänst att mentalt förbereda dig för en seriös intervju genom lämpligt professionell klädsel. Vad gäller atmosfären i ditt rum bör du ha så lite föremål som möjligt bakom dig och undvika att ljuskällan lyser direkt in i kameralinsen. Med andra ord – undvik att sitta med ett fönster bakom dig. Den sista detaljen är att få en känsla för hur mycket naturligt ljus du kommer att ha runt den tidpunkt du kommer att ha intervjun så att du inte blir bländad av en middagssol.