Jobba utomlands? Hur blir det då med fikan?

Fika är precis som ordet lagom helt unikt för svenska språket. Det finns ingenstans i något annat språk ett ord som betyder samma sak. Fika innebär att sitta ner, ta en kopp kaffe och prata en stund tillsammans. Det är en efterlängtad paus under arbetsdagen och i Sverige har det fikats länge. Det går att härleda ordet fika ända tillbaka till början av 1900-talet. Det sägs att det härstammar från ordet kaffe, och det låter rimligt för vad är väl en fika utan kaffe? Att ta en fika på jobbet är något som vi svenskar tar för givet. Tillsammans med kollegorna tar vi gärna en paus för att dricka kaffe och kanske äta något till. Det kan vara något sött eller något mera matigt om vi behöver ett mellanmål. Fredagsfikat är på många arbetsplatser heligt och inte något man ruckar på. Då samlas hela avdelningen eller kanske flera avdelningar för att delta i ritualen fika.

Det kan ibland finnas en viss tveksamhet till den svenska fikakulturen på jobbet. De som inte är vana med svenskarnas pauser två eller tre gånger om dagen är ofta lite frågande till när vi egentligen jobbar. Är inte fika bara ett sätt att smita ifrån arbetsuppgifterna? Faktum är att svenskarna trots flitigt fikande hamnar högt i OECDs produktivitetsranking, redan på plats 11. Istället framhålls fördelarna, som att det ger en ökad trivsel och social samvaro med arbetskamraterna. En rast där vi gör något annat än att prata om jobbet har visat sig göra oss mer effektiva när vi väl arbetar. Man ska komma ihåg att svenskarna dricker näst mest kaffe i hela världen. Vi konsumerar 3,4 koppar i snitt om dagen. Så om man i andra länder tar en rast på jobbet, är det inte säkert att det är just kaffe som dricks.

Fika i England

Engelsmännen är istället för kaffe berömda för att dricka mycket te. Det är vanligt med en paus för te runt 11-tiden på arbetsdagen. Men engelsmännen tar gärna en paus för att dricka sitt te oavsett vad klockan är. Någon gång i veckan kanske alla kollegor samlas till en gemensam fika, men det är inte säkert. Utanför jobbet fikar britterna också mycket och caféer finns i varje gathörn. De har till och med Afternoon tea, där fikat har utvecklats till en hel måltid. Mellan klockan 15 och 17 på eftermiddagen kan man på många ställen ta en Afternoon tea med olika sorters mackor och scones, flera varianter av téer och förstås sötsaker.

Fika i Frankrike

Den franska fikakulturen är förknippad med lunchen. Här tar man gärna en lång paus mitt på dagen för en måltid och avrundar den med en gemensam kaffe. Kaffekoppen får i princip aldrig sällskap av fikabröd, men ibland kan en liten bit mörk choklad ligga på fatet. Om du beställer en kopp kaffe får du en espresso och ska du ha nåt som mer liknar en svensk kopp kaffe får du göra en specialbeställning. Under dagen går man till kaffeautomaten och tar sig en kopp själv, och eventuellt går man sedan in med den på en kollegas kontor för en pratstund. Att sitta ner tillsammans med flera kollegor för en kopp kaffe ingår inte i den franska arbetskulturen.

Merienda i Södra Europa, Filippinerna och Sydamerika

I de andra länderna i södra Europa, som Portugal, Spanien och Italien, Filippinerna och Sydamerika finns begreppet merienda. Merienda är en lättare måltid, som äts på eftermiddagen. Den gör att det går att äta en senare middag – spanjorerna äter ofta inte förrän klockan 21. Under merienda passar man på att vara social och dricker gärna en kopp kaffe eller te till maten. Är man på jobbet tar man då en paus för att äta och dricka. Ska man bara ta en kaffe däremot anser till exempel inte italienarna att det är någon idé att göra en stor grej av det. Espresso intas gärna på stående fot. I Italien dricker man heller inte cappuccino efter elva på förmiddagen eftersom det sägs att det påverkar matsmältningen negativt.

Fika i Japan

Japanerna tar gärna en kopp te tillsammans med kollegorna, och drycken erbjuds gratis till de anställda på de flesta företagen. I Japan uppskattar man att prata och diskutera jobbrelaterade frågor över lite grönt te, istället för att använda de mer formella kommunikationskanalerna. Man tar också paus under arbetsdagen för att sova, men det är av ren nödvändighet. Arbetsdagen är lång och slutar kanske inte förrän klockan 23 och den japanska arbetaren sover i genomsnitt 6,22 timmar per natt. Inte konstigt att de behöver ta sig en tupplur på eftermiddagen.

Fika i Indien

I Indien jobbar man också långa dagar, 12 timmar är vanligt, ofta mellan klockan 9 och 21. Det är inte säkert att man jobbar alla de timmarna, utan det är vanligt med en längre lunch och pauser under dagen för te eller kaffe. Det är kanske inte i första hand för att vara social med kollegor som man tar paus, utan mest för att orka en så lång arbetsdag.

Fika och raster blir vanligare i USA

Det finns också länder där den enda pausen man tar under arbetsdagen är lunchen. USA är ett sådant exempel där det är otänkbart att ta en rast. Istället dricker man sitt kaffe vid sin arbetsplats och fikar inte tillsammans med kollegorna. Samtidigt kommer det från Silicon Valley i Kalifornien en trend att verkligen ta ordentliga raster under arbetsdagen. Företag som Google har rum som är speciellt inredda för att ge vila och återhämtning eller bara ha lite kul tillsammans med kollegorna, för att komma tillbaka till jobbet med nya krafter. Dessutom är nu svenska kaffekedjan FIKA den fjärde största i New York, så det kanske bara är en tidsfråga innan amerikanerna mjuknar inför konceptet att faktiskt ta en fikapaus på jobbet.

Sverige är unikt

Vi svenskar är unika i världen med vår kultur att fika tillsammans med arbetskamrater minst två gånger per dag. Många länder har sina varianter på pauser som syftar till att ge social gemenskap och ny energi, men de flesta kan inte mäta sig med våra vanor. Det finns dock ett intresse för fika på jobbet runt om i världen, och de som provat är ofta väldigt entusiastiska över effekterna av fikapausen.