Brevet

I dagens hårda arbetsklimat kan ditt personliga brev vara det som får dig att sticka ut och fångar arbetsgivaren intresse så att du blir kallad på en intervju. Det personliga brevet är med andra ord din chans att sälja in dig själv till ett företag. Då en jobbannons idag kan ha över 100 ansökningar måste du ta ett kliv utanför boxen om du vill undvika att sållas bort direkt.

Det finns vissa oskrivna grundregler för vad ett personligt brev ska innehålla; du ska bland annat berätta om dina arbetslivserfarenheter, vad du har för utbildning och dina färdigheter. På nätet kan du dessutom hitta färdiga mallar som hjälper dig att få med all information som arbetsgivaren efterfrågar. Men steg ett för att få arbetsgivaren intresserad och nyfiken, är att alltid använda ett korrekt språk och att du framställer dig själv på bästa sätt.

Du har bara ett par sekunder att skapa intresse

Om en arbetsgivare har 100 ansökningar att gå igenom kommer denne vid första gallringen bara ägna ett fåtal sekunder åt ditt personliga brev. Det är därför viktigt att du gör ett bra första intryck. För att göra detta bör ditt personliga brev inte vara för långt och det ska också vara överskådligt och lätt att läsa. Har du bara en stor klump med text kommer ingen orka läsa igenom det.

Tänk också på självklarheter som att undvika stavfel och språkmissar i ditt personliga brev. Läs igenom det noggrant och be också en vän titta på det innan du skickar in det. Undvik också de vanligaste fraserna och att bara rabbla upp tidigare anställningar. Lyft istället fram vad du har gjort på dina tidigare jobb och hur du kan hjälpa företaget framåt i den position som du för närvarande söker.

Var inte rädd för att lyfta fram dig själv

Det personliga brevet är din chans att sälja in dig själv till en arbetsgivare och visa varför just du passar bäst för tjänsten. Var därför noga med att lyfta fram dina styrkor och hur du kan utnyttja dessa i ditt dagliga arbete. Tänk igenom vad du är bra på och jämför detta med de färdigheter som efterfrågas i annonsen. Ta fram personliga drag som bidrar till att du sticker ut.

Tänk också på tonen du använder när du skriver ditt brev. Var inte rädd för att lyfta fram dig själv, men gör det på ett ödmjukt och trovärdigt sätt. Om du blir alltför skrytig kan det få motsatt effekt på arbetsgivaren och få dem att gå vidare med andra ansökningar. Det kan tyckas vara en fin balansgång men de som lyckas är de som ofta blir kontaktade av arbetsgivare så lägg lite extra tid på ditt brev.

Undvik att använda klyschor

Det kryllar av klyschor i de flesta Cv:n, personliga brev och jobbannonser. Exempel på dessa är att kunna ha ”många bollar i luften” eller att du ”fungerar bra i grupp”. De är inte bara intetsägande utan alla arbetsgivare har redan hört dem flera gånger om. Använder du denna typ av språk kommer intrycket sannolikt bli att du inte har ansträngt dig eller lagt ner det arbete som krävs på din ansökan.

Istället för att rada upp klyschor är det bättre att lyfta fram specifika situationer när du använt en färdighet. Är du till exempel bra på att arbeta i grupp så berätta om ett sådant tillfälle. Tänk på att hålla det kortfattat och spara det bästa till intervjun. Du vill inte att den som intervjuar redan ska veta allt om dig från ditt personliga brev, utan bara få intresse av att veta mer.

Anpassa dig efter jobbannonsen

Många av oss söker flera jobb samtidigt när vi letar efter en ny tjänst. Det är enkelt att bli bekväm och skicka ut samma personliga brev till alla företag. Detta bör dock undvikas då arbetsgivaren lätt ser om det är ett massutskick. Läs igenom jobbannonsen noga och anpassa dig efter vad just de efterfrågar. Ta reda på lite om företaget och lägg in det på ett snyggt sätt.

Avslutande tips och tankar

Det viktigaste när du skriver ett personligt brev är att du tar din tid och inte stressar. Besluta dig för om du vill gå efter en mall eller skriva fritt. Be en eller flera personer läsa igenom för ärlig kritik. Då de flesta arbetsgivare inte läser ditt personliga brev direkt på datorn utan skriver ut det, är det viktigt att du gör detsamma och är nöjd med layouten.