Bo och jobba på Malta

  Många svenskar har tagit tillfället i akt att bosätta sig på Malta. Den lilla önationen söder om Sicilien har en lika stor yta som en fjärdedel av Öland. Ändå bor över 400 000 personer här och den största minoriteten i landet är faktiskt svenskar. Så vad är det då som lockar hit så många av oss? Här listar vi några viktiga punkter som många ser som stora fördelar med att bo i landet nere vid medelhavet.

  Jobb

  Tack vare de generösa skattelagarna så finns det väldigt många svenska företag på ön och många tar chansen att flytta hit tack vare en bra lön, avslappnad livsstil samt för att få träffa och jobba med folk från hela världen. Många spelbolag erbjuder vanligare tjänster som kundtjänst eller försäljare, men det finns många andra jobb som copywriter, oddssättare eller datatekniker också. Malta är även med i EU vilket gör det smidigt att slippa söka arbetsvisum för att få jobba här.

  Boende

  Det är otroligt mycket enklare att skaffa boende på Malta om man jämför med Sverige. Det finns ett nästan oändligt antal med mäklare som kan hjälpa dig få tag i en lägenhet redan samma dag som du anländer till landet. Hyrorna kan anses vara höga och dina rum kanske inte kommer hålla samma kvalité som hemma, men istället har du gångavstånd till mycket på ön och alltid nära till vattnet. Balkonger/terrasser ingår ofta.

  Priser

  Om hyrorna anses vara dyra så kan man räkna med att i stort sett allt annat är mycket billigare. Transport med både taxi och lokaltrafik är billigt och smidigt och för en fin middag på en bra restaurang kommer du inte alls komma upp i lika höga summor som i Sverige. En öl eller ett glas vin kostar ungefär 20 kr ute på restaurang och shopping är också betydligt billigare, även om utbudet är lite mindre. Ställen att äta och dricka på finns det gott om, och de flesta ställen ligger i St Julians samt på bargatan Paceville.

  Väder

  Malta snittar ungefär 300 soldagar varje år. Under den riktiga sommaren här mellan juni-augusti är det minst 30 grader varmt dagligen. Vintermånaderna brukar snitta runt 15 grader med en del regn, men de flesta dagar är ändå soliga och kan gå upp till över 20 grader. Medelhavet är aldrig långt borta för att svalka sig i och bada kan du garanterat göra ända in i november. Kurser för att ta dykarlicens finns även på flera ställen i landet.
  Blå lagunen erbjuder det klarblåa vattnet som man drömmer om att bada i

  Skatt

  Som tidigare nämnt är det alltså väldigt förmånlig skatt på Malta. Som privatperson betalar du endast 15 % skatt. Många pensionärer bosätter sig också här, deras pensionsskatt går ner från 25 % till 15 % och ger dem alltså större möjligheter att på bästa sätt njuta av sin pension. Företag betalar ynka 5 % skatt när allt kommer till ända och därför skapas många jobb för utlänningar på ön.

  Andra svenskar

  Det går inte en dag utan att man hör svenska när man vandrar på någon utav de strandpromenader som finns i landet. Vi svenskar utgör som sagt den största minoriteten i landet, det finns en klubb för svenskar här nere som hittar på aktiviteter och firar högtider tillsammans och vi har till och med en egen affär – Little Sweden. Little Sweden ligger centralt och här hittar du alla svenska godsaker som du saknar hemifrån. Förutom folk som jobbar här så finns det också många som åker hit på språkresor. Engelska är ett officiellt språk i landet, så med både svenska och engelska i bagaget klarar du dig bra här.

  LittleSweden
  Bland de små mysiga kvarteren hittar man den svenska butiken Little Sweden

  Aktiviteter och sevärdheter

  Malta har en rik historia och erbjuder många intressanta museer som speglar detta. Under andra världskriget styrde britterna ön och landet med sin fördelaktiga position anses ha bidragit stort till att man till slut gick segrande ur kriget. Varje dag kan du åka båt till blå lagunen eller den lugnare ön Gozo. Om inte det duger går färjan till Valletta hela tiden och huvudstaden är väl värt ett besök. Annars finns den stora sandstranden Golden Bay, den gamla huvudstaden Mdina eller varför inte besöka den stora marknaden i Marsaxlokk? Trots en begränsad yta finns det mycket att göra här.

  Skribent: Anton Brandberg

   

  Skapa jobbevakning

  Se till att aldrig missa ditt nästa drömjobb. Skapa en jobbevakning idag, det är helt gratis!

  ×