Bo och jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien

När Sverige känns grått, kallt och dystert kan det locka att bryta upp gamla ingångna mönster, packa ihop nödvändigheterna och börja om i ett nytt land. För den som vill stanna inför Europas gränser är Tjeckien ett spännande alternativ. Att bo och arbeta i Tjeckien innebär generellt billigare levnadskostnader, en stark social kultur och ett landskap som bjuder på allt från bergstoppar och fridfull natur till livliga stadskärnor. Tack vare att flera stora, internationella företag slagit sig ned i landet finns dessutom fina möjligheter att påbörja och utveckla din karriär

Ankomsten till Tjeckien

Registrering och uppehållstillstånd Tjeckien

En av de största fördelarna med att välja Tjeckien är att landet tillhör EU och detta gör det mycket enklare för dig som svensk att åka dit för att både arbeta och bosätta dig. Du slipper nämligen den tidskrävande processen att med ansöka om ett visum, då du som europeisk medborgare har fri rörlighet.

Om du bor kvar i landet efter 30 dagar måste du dock registrera dig hos polisen i det område där du bor, de genomför då en boenderegistrering. Skulle du upptäcka att Tjeckien lever upp till alla dina förväntningar och välja att stanna längre än tre månader behöver du ansöka om ett permanent uppehållstillstånd. Detta sker hos det tjeckiska migrationsverket. (https://www.mvcr.cz/mvcren/asylum-migration-integration.aspx).

Till denna ansökan behöver du ett giltigt pass samt dokument som styrker varför du är där, till exempel ett arbets- eller studieintyg. Dessutom behöver du bevis på att du har ett boende i Tjeckien och en giltig sjukförsäkring.

Öppna ett bankkonto

Att ansöka om ett tjeckiskt bankkonto kan till en början kännas tidskrävande och krångligt men för de som planerar att stanna kvar i landet under en längre tid, är det skönt att få det ur vägen så snart som möjligt. Det är dessutom en relativt enkel process.

För att kunna ansöka om ett bankkonto måste du först vara registrerad hos polisen. Utöver detta behöver du en giltig legitimation såsom ett pass eller ett giltigt körkort, och ett dokument som styrker din adress. Hos vissa banker kan du fylla i ett formulär online men du måste sedan komma in till banken och signera ett kontrakt.

Det bankkonto som öppnas i ditt namn kommer vara i den tjeckiska valutan CZK och själva processen är inte särskilt tidskrävande. Det som kan ta lite längre tid är att ansöka om ett debetkort som du kan använda i uttagsautomater, exempelvis ett VISA Electron. Här kan det ta några veckor innan du får kortet i handen. Låter det krångligt kan du ta kontakt med en flyttkoordinator på ditt nya företag, om en sådan finns.

Sjukförsäkring

Som EU-medborgare har du samma rätt till sjukvård som tjeckiska invånare och du kan vända dig till både privatkliniker och den allmänna sjukvården för att få hjälp. Det är även bra att alltid ha ett giltigt blått EU-kort (European Health Insurance Card) till hands, detta ger dig rätt till akut sjukvård inom Europa om en olycka skulle ske. Det är också bra att kunna använda innan din sjukförsäkring har registrerats.

De allra flesta invånarna i Tjeckien täcks av den allmänna sjukförsäkringen. Denna social- och sjukförsäkring står för större delen av alla sjukvårdskostnader och du försäkras vanligtvis automatiskt när du anställs på ett företag som har sitt säte i Tjeckien. I vissa fall kan du behöva ansöka om en försäkring på egen hand. Var därför noga med att fråga din framtida arbetsplats vad som gäller. Du kan också skaffa en kompletterande privat sjukförsäkring.

Sjukvården i Tjeckien har ett gott rykte och du kan besöka allt från allmänläkare, tandläkare, gynekologer och specialister utan större problem. Det enda som kan vara ett hinder är att det kan uppstå långa väntetider i vissa väntrum. I vanliga fall har dock Tjeckien mer resurser och fler läkare på plats jämfört med resten av Europa.

Lön och inkomstskatt

TjeckienLöneläget i Tjeckien är något lägre än vad många är vana vid i Sverige men då det är billigare att bo och leva i landet går detta jämnt ut i slutändan. En grundlön, mätt under år 2016, låg på cirka 27 297 CZK per månad, vilket motsvarar ungefär 10 908 kronor.

Vad den slutgiltiga lönen kommer landa på avgörs dock på vilken sektor du arbetar inom. Alla mest tjänar de som arbetar inom finans- och försäkringssektorn och för dig som lockas av detta finns en hel del banker i Tjeckien, även svenska sådana. De allra vanligaste jobben går dock att hitta inom kundtjänst och IT och många svenskar har här en klar fördel tack vare sitt modersmål då språkkunskaper ofta värdesätts.

Du som har bosatt dig i Tjeckien följer de tjeckiska lagarna och detta innebär bland annat att du måste följa skattebestämmelserna. Varje månad dras 15 % i inkomstskatt och du måste även betala in hälso- och sjukvårdsskatt (4,5 %) samt sociala avgifter (6,5 %). Din arbetsgivare betalar 9 och 25 % för sjuk- och socialförsäkring för alla anställda.

  • Inkomstskatt: 15 % enligt Czech Statistical Office, 2016 (oavsett inkomst)
  • Sociala avgifter: 4,5 % för sjukförsäkring och 6,5 % för sociala avgifter

Att arbeta i Tjeckien

Arbetsmarknad

Att ha ett öppet sinne och välkomna nya utmaningar är en bra kompetens för alla jobb du söker och därmed även viktigt när du söker efter lediga positioner i Tjeckien. Du som har som plan att fylla på både kunskapsbanken och CV:t har en suverän chans att slå två flugor i en smäll via en anställning i Tjeckien. Inte nog med att du får ovärderlig arbetslivserfarenhet, du kan dessutom återvända till Sverige (eller resa vidare till ett annat land) som en ny människa med erfarenheter som många kommande arbetsgivare kommer värdera högt, i bagaget.

Jobbmarknaden i landet erbjuder lediga jobb inom flera sektorer och vissa av dessa hittar du inom så kallade BPO:s – Business Process Outsourcing. Här finns tjänster inom bland annat kommunikation, sjukvård, finans och IT. Dessutom kan du få jobb inom kundtjänst eller IT i Shared Service-branschen. Många stora europeiska och amerikanska företag lägger sina servicefunktioner i Tjeckien och dessa, oftast stora, kontor kallas för Shared Service Centers. De tar ofta hand om kundtjänst, försäljningsassistans samt teknisk support och hjälper till med enklare finansiella arbetsuppgifter mot resten av Europa. De behöver därför medarbetare som talar exempelvis svenska. Det här är en perfekt möjlighet att få in foten på något av världens största bolag även om du inte har en universitetsexamen. Det är också en utmärkt möjlighet att snabbt klättra vidare på karriärstegen, då många företag befordrar sina anställda inom verksamheten.

Fördelen med att arbeta på ett servicecenter är, som tidigare nämnt, att det svenska språket kan bli användbart. Har du dessutom en god engelska och kanske grundläggande kunskaper i ett tredje språk finns goda chanser till anställning och du behöver du inte oroa dig för din bristfälliga tjeckiska. Det språket kan du lära dig under tiden du bor i landet. Att du försöker lära dig språket är nämligen något som uppskattas av den tjeckiska befolkningen. Lär du dig det inhemska språket blir du dessutom ännu mer eftertraktad på arbetsmarknaden vilket kan öppna många nya dörrar för dig!

Förutom att företag som erbjuder IT- och telekommunikationstjänster blomstrar kan du i huvudstaden Prag, hitta många bank- och konsultföretag. En tillväxt inom flera konkurrerande sektorer har också noterats, bland annat finns en efterfrågan om anställda inom turism-, elteknik- och bilindustrin. Detta är särskilt intressant för dig med en examen inom dessa områden.

Anställningsvillkor

Som i alla länder finns det regler och villkor för anställningar även i Tjeckien. Du får endast jobba 40 timmar i veckan såvida du inte får betalt för övertid. När det kommer till semester har du normalt rätt att ta ut 20 dagars ledighet under ett år, många företag erbjuder fyra veckors semester.

Ett bra tips är att noga granska ditt anställningskontrakt innan du skriver på det. Det är viktigt att du ser till att du har en korrekt arbetstitel, får den lön du blivit lovad och kontrollerar att alla dina semesterdagar finns noterade.

Uppsägningstid

  • Generell uppsägningstid: 14 kalenderdagar och om du blir uppsagd av arbetsgivaren måste de ange orsak.

Jobbansökningar

Många väljer att söka jobb från Sverige och säkrar en anställning innan de tar beslutet att packa resväskorna och påbörja ett nytt äventyr. Det finns dock de som är mer impulsiva och köper en flygbiljett först, för att sedan söka jobb när de väl är på plats. Oavsett vilken metod du väljer är det ditt CV och ett personligt brev som bör stå i fokus i dina jobbansökningar.

För att hitta det perfekta jobbet i Tjeckien kan ett välformulerat och snyggt utformat CV vara den avgörande faktorn som sätter bollen i rullning. Har du redan ett bra och passande CV på svenska översätter du det till engelska, då innehållet inte skiljer sig i någon större utsträckning mellan Sverige och Tjeckien. Även det personliga brevet följer det format du är van vid – här ska du kort och koncist förklara varför just du är den bästa kandidaten för tjänsten. Dock kan större företag ha ett eget formulär för personliga brev som de vill att du fyller i.

När ditt CV kan charma även den obevekligaste arbetsgivaren, kan du börja kolla in hur arbetsmarknaden ser ut. Workwide kan då vara till stor hjälp. Vi har tjänster både för dig som är i början av din karriär och för dig som har några års arbetslivserfarenhet bakom dig.

Att leva i Tjeckien

Boende

Den kanske allra viktigaste punkten, efter att hitta ett jobb, är att fixa ett boende. Till skillnad från Sverige har Tjeckien en fri bostadsmarknad vilket innebär att du inte behöver stå i en bostadskö i flera år för att kunna hyra en lägenhet. Det betyder dock inte att det är superenkelt att hitta ett boende.

Du som har siktet inställt på huvudstaden Prag kommer upptäcka att hyrorna här är relativt höga, detta då det är en populär stad att bo i. Även Brno, Ostrava och Olomouc är populära och du bör därmed räkna kallt med att det kan ta ett tag att hitta en lägenhet som lever upp till dina förväntningar och uppfyller grundläggande krav. Framförallt kan det vara bra att ha is i magen och inte nöja dig med första bästa. Det kan i detta skede vara bra att prata med din arbetsgivare för att få råd och hjälp, i en del fall kan vissa företag känna till bra områden eller mäklare som erbjuder prisvärda bostäder.

Utanför de stora städerna är det billigare att hyra men priserna kan variera rejält. Det kan dock löna sig att vara ihärdig när du söker efter boende inom ett visst område då priserna även kan skilja sig stort mellan liknande lägenheter i samma stadsdel. En mindre lägenhet utanför de större städerna brukar ligga på cirka 5 000 CZK vilket motsvarar cirka 2 000 kronor i månaden. Vill du hellre bo mer centralt kommer hyran landa på mellan 7 500 – 12 000 CZK vilket blir ungefär 3 000 – 4 800 kronor.

De flesta mäklare ber dessutom om en deposition vilken oftast ligger på en månadshyra och denna ska betalas i förväg innan du flyttar in. Känner du att är skralt i kassan går det att få lokalt ekonomiskt bistånd. Många väljer dessutom att dela boende med andra så att alla kostnader kan delas lika.

Finns det en klausul i ditt hyresavtal som säger att din hyresvärd kommer hantera betalningar för elektricitet, gas, vatten och uppvärmning är detta inget du behöver tänka på. Om det dock inte står skrivet måste du registrera dig hos de lokala leverantörerna. Undantagen är kostnader för vatten och uppvärmning då dessa kommer ingå i hyran. Gas och elektricitet levereras från olika leverantörer och mäts bland annat utefter hur mycket som används samt hur många personer som bor i lägenheten. Du får sedan kostnaden på faktura och denna kan oftast betalas både kontant och via banköverföring.

Levnadskostnader

En av de främsta fördelarna med att bosätta dig i Tjeckien är att du snart kommer märka av de låga levnadskostnaderna. När det kommer till mat, kläder och andra nödvändigheter kan det vara upp till 50 % billigare jämfört med Sverige.

Mataffärerna har bland annat riktigt bra priser och du kan exempelvis köpa en liter mjölk för motsvarande 6 kronor. Det är även billigare att gå ut och äta på restaurang än vad det är i Sverige, en pizza kan landa på till exempel motsvarade 52 svenska kronor. Det finns därmed pengar över för dig som vill passa på att uppleva lite av den rika kultur som finns att utforska i Tjeckien.

Trafikregler i Tjeckien

Du som tar med dig bilen till Tjeckien eller som vet att du kommer ha tillgång till en på plats, kan vara lugn – här råder högertrafik precis som i Sverige. Fler saker som du kommer känna igen är hastighetsbestämmelserna, på motorvägar gäller 130 km/h, vanliga vägar har 90 km/h och i bebyggda tätortsområden råder 50 km/h, vilket överensstämmer med svenska trafikregler.

Ditt svenska körkort funkar även fint då du befinner dig inom EU och du betalar runt 15 svenska kronor för en liter bensin. En särskild sak att tänk på om du ska köra på motorvägar är att du måste köpa ett särskilt klistermärke att sätta fast på vindrutan. Detta kan du hitta hos bland annat bensinstationer och postkontor och syftet är att du ska kunna ta dig igenom de tullar som finns. Den största skillnaden gentemot Sverige är att Tjeckien har nolltolerans vad gäller alkohol och fordon. Du får alltså inte dricka någon alkohol alls innan du kör bil, till skillnad från Sverige där gränsen för rattfylleri ligger på 0,2 promille.

Kollektivtrafiken i Tjeckien fungerar bra och det finns goda förbindelser. Järnvägsnätet är bland annat ett av de mest omfattande i Europa och har anslutande rutter till såväl de intilliggande länderna Tyskland, Österrike, Ungern, Slovakien och Polen, som inom landet. Utöver detta finns nationella och internationella motorvägar, väl utbyggd kollektivtrafik och ett antal flygplatser, där den största är Václav Havel Airport i Prag.

Svenskar i Tjeckien

Tjeckien ligger inte långt ifrån Sverige vilket gör att landet lockar en hel del svenskar. Du som bor i eller nära Prag och vill hitta likasinnade kan kika in i Facebookgruppen Svenskar i Prag (https://www.facebook.com/swedesinprague/) där du kan ta del av nyheter och prata med andra svenskar.

Även om Facebook kan vara ett av de första ställena för att påbörja jakten efter nya svenska vänner, kan du även via din nya arbetsplats hitta en och annan gul och blå landsman, eller åtminstone någon från Norden som kan relatera lite extra till dina plötsliga sug efter en stork tallrik med svenska delikatesser. I dessa fall är räddningen inte långt borta – i Prag hittar du till nämligen inte mindre än två IKEA-varuhus! En heldag bland svensk mat och de klassiska möblerna, kan stilla även den grövsta hemlängtan.

Tjeckien