Bo och jobba i Spanien

Jobba och bo i Spanien

Om du vill arbeta utomlands är Spanien ett utmärkt alternativ. Här har du ett trivsamt medelhavsklimat, världskänd matkultur och vackert landskap inom några timmars flygresa från Sverige. Här har också flera stora svenska företag sina kontor vilket gör att du som har en svensk utbildning kan vara gångbar på arbetsmarknaden. Eftersom det finns goda flygförbindelser till Sverige finns det gott om företag som satsar på filialer i Spanien där de söker personer med kunskaper i just svenska. På så sätt kan du få alla fördelar med att bo i en spansk stad samtidigt som du har en trygg anställning hos ett svenskt företag.

Svenska jobb och företag

När du söker efter svenska jobb i Spanien kan du titta närmare på svenska företag med närvaro i Spanien. Här finns exempelvis en stor marknad för telefonförsäljning som anställer svenska personer. Dessa jobb innebär att du sitter i Spanien och ringer till svenska kunder. Därför krävs det inte heller några kunskaper i spanska för att du ska kunna bli anställd för den här typen av tjänst. Särskilt Barcelona är populärt för företag som har verksamhet i branschen. Om du hellre vill arbeta inom service finns det också jobb inom kundtjänst för svenskar på kundtjänstcenter i Spanien. Det brukar dock vara hårdare konkurrens om dessa jobb som ibland även kräver viss erfarenhet av serviceyrken.

En annan bransch där svenskar har stora möjligheter till jobb i Spanien är turistnäringen. Turistindustrin är enorm i Spanien och utgör en stor del av den spanska ekonomin. Med tusentals svenska turister som beger sig till Spanien varje år är det viktigt för hotell och butiker att kunna ge dem ett varmt välkomnande. Att tala svenska är därför en bra merit för den som vill ha ett jobb inom turistnäringen. Många företag kräver även att du ska kunna grundläggande spanska, men det finns också jobb på hotell som har en övervägande del internationella gäster där det räcker att kunna tala engelska.

Du som jobbar på ett företag i Sverige idag behöver inte nödvändigtvis säga upp dig för att få möjlighet till en utlandskarriär. Om du arbetar på ett större företag kan det löna sig att kolla om det finns ett kontor i Spanien. I dessa fall är det vanligt att en tjänst utlyses internt, vilket gör det möjligt att avancera inom företaget och få flytta till Spanien. Detta är också ett smart sätt för att få internationell erfarenhet i arbetslivet, som brukar vara uppskattat av arbetsgivare om du vill bättra på ditt CV.

Arbetstillstånd

Eftersom Spanien är medlem i EU har alla svenska medborgare rätt att vistas och arbeta i landet utan att behöva ansöka om visum eller arbetstillstånd. Det finns inte heller någon gräns på hur länge du får vistas i Spanien. Däremot måste du ordna med ett spanskt identitetsnummer samt socialförsäkringsnummer som normalt krävs för att få anställning. Med hjälp av dessa dokument kan du också öppna bankkonton, hyra lägenhet, få tillgång till sjukvård och många andra viktiga praktiska saker som gör det enklare att leva i Spanien. Du behöver bara arrangera ett möte hos din lokala myndighet, ta med rätt papper som identifikation och vänta på att du ska få ett nummer innan du kan påbörja ditt nya arbetsliv i Spanien.

Utbildning

En högskoleutbildning är en fördel om du söker jobb i Spanien, men det är inte en nödvändighet. Ofta kan du kompensera avsaknaden av eftergymnasial utbildning med arbetslivserfarenhet. Det gäller särskilt dig som söker jobb inom kundtjänst och turistnäringen. Däremot kan en utbildning vara ett bra argument för högre lön när du löneförhandlar med dina chefer.

Du kan också välja att utbilda dig på plats i Spanien för att ytterligare förbättra dina chanser till jobb. Här finns flera stora universitet som har ett bra rykte internationellt, och som därmed blir en bra merit på CV:t även om du flyttar till ett annat land i framtiden. Det är särskilt de större städerna som har högt rankade universitet, som Barcelona, Madrid och Malaga, men det finns gott om lärosäten i hela landet som arrangerar kurser i många olika ämnen. Majoriteten av kurserna ges på spanska, men en hel del har engelska som studiespråk.

Språk och affärsrelationer

Spanska är det officiella språket i Spanien och det är gångbart i hela landet. Det räcker med ett grundläggande ordförråd i spanska för att du ska få stora praktiska fördelar, särskilt utanför storstadsregionerna eftersom många spanjorer inte behärskar något annat språk. Däremot brukar det gå bra att kommunicera på engelska i de större städerna som Madrid och Barcelona. Det finns ett stort utbud av språkkurser i hela Spanien som låter dig komma upp på en högre nivå i dina språkkunskaper.

Utöver spanskan talas det också regionala språk i olika delar av Spanien. I Katalonien är katalanskan ett viktigt språk som syns på alltifrån vägskyltar till restaurangmenyer. Det kompletteras dock ofta av en spansk översättning vilket gör att du inte behöver lära dig katalanska för att kunna ta dig runt i området.

Boende och samhälle

Boende i Spanien är normalt enkelt att hitta, beroende på vilken typ av hus eller lägenhet som du är ute efter. I storstäderna är det vanligt att dela lägenhet med andra för att få ned den månatliga kostnaden per person. Det medför att du kan ha råd att bo centralt även när hyran är hög. Du kan välja att antingen hyra privat eller via agentur. När du går via en uthyrningsfirma kan du behöva betala dyrare förmedlingsavgifter, men i gengäld får du ett kontrakt som gör att du kan känna dig tryggare med ditt boende.

Svenskar i Spanien

Spanien är ett populärt land för svenskar att bosätta sig i. Faktum är att det beräknas finnas över 90 000 svenskar bosatta i landet. En del av dem bor och arbetar i storstäderna, men en majoritet finns på solkusten. Där väljer många svenskar att sätta ned sina bopålar för att njuta av klimatet och det spanska köket. Därför finns det goda möjligheter att få kontakt med andra svenskar om du vill fira svenska högtider eller bara få råd och tips om hur du bäst kommer in i det spanska samhället. Vill du komma i kontakt med andra svenskar i Spanien är det enklaste sättet att gå med i en av de många grupper som startats på Facebook. Den övergripande är ”Svenskar i Spanien”  men det finns också svenskgrupper för de större orterna om du vill ha kontakt med någon som bor på samma ort som du.

 

Skapa jobbevakning

Se till att aldrig missa ditt nästa drömjobb. Skapa en jobbevakning idag, det är helt gratis!

×