Bo och jobba på Irland

Bo och jobba på Irland

Den gröna ön lockar inte bara många turister varje år, med sina varierande landskap och medeltida städer – många väljer också att bosätta sig på Irland på lång sikt. Den växande ekonomin, liksom efterfrågan på utländsk arbetskraft, gör Irland till ett populärt resmål för personer i alla yrkeskategorier. Men innan du reser till Irland bör du bekanta dig med inresevillkoren samt med landets särdrag, så att du får en lyckad start i det främmande landet.

Ankomsten till Irland

Eftersom Irland tillhör EU behöver inte EU-medborgare visum, utan kommer in i landet med pass eller ID-kort. Arbetstillstånd behövs inte. Fri rörlighet i EU tillåter svenska medborgare att när som helst arbeta på Irland.

Registrering Irland

Det finns ingen skyldighet att registrera sig på Irland. Som EU-medborgare kan du bosätta dig på Irland utan att registrera dig hos en myndighet. Om du vill stanna i landet i mer än 3 månader, måste du uppfylla ett av följande kriterier:

  • få en anställning eller bli egenföretagare
  • ha tillräckliga ekonomiska resurser samt sjukförsäkring
  • bedriva studier eller vidareutbildning

Det är också tillräckligt om en familjemedlem uppfyller en av punkterna.

Viktiga identifieringsnummer

När du har fått ett arbete bör du ansöka om ett personnummer (Personal Public Service Nummer) omgående. PPS är ditt personliga referensnummer och behövs vid kontakter med myndigheter, arbetsgivare, för socialförsäkringen och om du vill ta körkort på Irland.

Du kan ansöka om PPS på ditt regionala socialkontor. Det går bra att boka ett möte online. Till mötet bör du ta med ditt pass eller ID-kort samt bevis på din irländska adress. Detta kan till exempel vara en räkning från en officiell myndighet (vatten- eller elräkning), ett hyres- eller anställningsavtal eller en bekräftelse från din hyresvärd.

Bankkonto

Eftersom Irland använder euron som valuta, är det lämpligt att öppna ett irländskt konto under de första veckorna, eftersom konverteringen mellan SEK och EUR kommer att medföra extra kostnader. Senast när du startar ett jobb behöver du ett irländskt bankkonto.

Att öppna ett konto är ganska enkelt. Detta görs lättast på ditt lokala bankkontor. Du behöver ditt ID-kort eller pass och, liksom för PPS-numret, ett bevis på din adress. En jämförelse av olika banker finns i Irlands konkurrens- och konsumentskyddskommission (Competition and Consumer Protection Commission). Där hittar du också mer detaljerad information om hur man öppnar ett konto.

Sjukförsäkring

Irland har ett offentligt hälso- och sjukvårdsystem som EU-medborgare kan nyttja på samma sätt som irländska medborgare. Detta ger dig tillgång till socialförsäkring, sjukförsäkring, föräldrapenning och statlig pension.

Kostnaden för ett besök till läkaren betalar du själv. Väntetiderna för läkartider och behandlingar är ofta långa. På grund av detta väljer nästan hälften av befolkningen att skaffa en privat sjukförsäkring som tillägg. Många företag erbjuder sina anställda privat sjukförsäkring eller åtminstone bidrag för det.

Personer med låg inkomst kan ansöka om ett Medical Card och få vissa tjänster gratis.

Skatter och lön

Det irländska skattesystemet är inte helt lätt att navigera. När du har undertecknat ett anställningsavtal ska du ansöka om PPS och skicka numret till arbetsgivaren. Det är också viktigt att ansöka om ett intyg om skattelättnad. Blanketten kan erhållas antingen från arbetsgivaren eller skattekontoret. Efter avslutad handläggning får du ett Tax Credit Certificate (skattelättnadscertifikat). Detta är viktigt för att avgöra inkomstskattens storlek, som beror på inkomst och civilstånd.

20 % på belopp upp till:  40 %
Ensamstående 33 800 € på överskridande belopp
Gift /Partner (en inkomst) 42 800 € på överskridande belopp
Gift/Partner (två inkomster) Upp till 67 600 € på överskridande belopp
(Höjning begränsad till beloppet för den andra inkomsten)
Ensamstående förälder/Änka el. änkling med barn 37 800 € på överskridande belopp

Förutom inkomstskatt dras sociala avgifter och USC (Universal Social Charge) skatter från lönen.

Arbeta på Irland

Arbetsmarknaden

Arbetslösheten på Irland ligger på cirka 6 % vilket är under det europeiska genomsnittet. Tack vare låga skatter för företag finns på Irland kontor till många kända företag som Apple, Google, Facebook och IBM. Dublin är ett av Europas största teknikcentrum och erbjuder många jobb, särskilt inom IT. Men det är inte bara där man söker kvalificerad personal, läkemedels- och turistindustrin erbjuder också många möjligheter, bland annat för utländska kvalificerade arbetstagare.

Eftersom det finns många internationella företag på Irland är behovet av personal med svenska språkkunskaper stort. Förutom IT-jobb finns det många jobb inom försäljning och kundtjänst.

Enligt konstitutionen är iriska fortfarande det första officiella språket, men endast cirka en procent av befolkningen använder iriska dagligen. Cirka 30 procent av irländare kan prata iriska. Ett krav på iriska som andraspråk finns bara för vissa yrkesgrupper, till exempel för lärare. Engelska är det andra officiella språket och talas av nästan alla irländare.

Speciellt i yrkeslivet är goda färdigheter i engelska en förutsättning för att överhuvudtaget få en anställning. Även i vardagslivet behöver du kunna bra engelska. Under den första tiden kommer du att behöva tid för att vänja dig vid det irländska uttalet.

Arbetsrätt

Minimilönen är 9,25 euro per timme, men den kommer att höjas till 9,55 euro år 2018. Den veckovisa arbetstiden får inte överstiga 48 timmar i genomsnitt. Det betyder att man kan arbeta mer än 48 timmar i veckan, men det måste jämnas ut andra veckor. Medelvärdet beräknas under en period på 4 månader för de flesta yrkesgrupper. För vissa grupper gäller 6 eller 12 månader. När du börjar en anställning hos ett företag kan arbetsgivaren begära en provanställning på upp till 12 månader. Fast anställda har rätt till 4 veckors betald ledighet per år, plus ytterligare 9 betalda helgdagar. Uppsägningstiden beror på hur länge du har varit anställd i företaget.

Uppsägningstid
Anställd sedan Uppsägningstid
13 veckor till 2 år 1 vecka
2 till 5 år 2 veckor
5 till 10 år 4 veckor
10 till 15 år 6 veckor
mer än 15 år 8 veckor

Ansökan

Det viktigaste för en irländsk ansökan är ditt CV. Denna ska vara en till två sidor lång. Även om du söker ett svenskt jobb är det lämpligt att skicka in dina dokument på engelska. Betyg, intyg och andra dokument ska också översättas om möjligt. Om du inte är säker på hur du översätter en viss akademisk examen eller kurs, ger NARIC-databasen en översikt över motsvarande irländska examina.

Leva

Boende

Som i de flesta andra länder är hyrorna i Irlands storstäder mycket höga. Särskilt i Dublin bör du vara beredd på väldigt höga priser. Där är det vanligt att man vid 30 års ålder och med fast jobb bor i en gemensam lägenhet. På så vis får man tid att hitta en lämplig plats att bo samtidigt som man kan spara lite pengar.

Ju mer centralt du letar desto svårare blir det att hitta en lägenhet. Du kommer med all sannolikhet hitta boende snabbare om du letar efter något utanför stan. Även om du förmodligen får längre att pendla, får du en billigare lägenhet än inne i centrum.

På Irland är det vanligt att lägenheter hyrs ut möblerade. Du bör dock inte förvänta dig en modern inredning. I allmänhet är levnadsstandarden på Irland lägre än vad den brukar vara i andra länder. Hyresavgiften betalas vanligtvis månadsvis. Om du hyr en lägenhet får hyresvärden inte lov att ändra hyran för kommande två år. Om priset ändras därefter, måste din hyresvärd informera dig 90 dagar före prisändringen. Därefter betalar du den nya hyran under ytterligare två år utan förändringar.

Ett alternativ till att hyra kan vara att köpa. Processen med att köpa ett hem på Irland är dock komplicerad, och det är lämpligt att ha en erfaren advokat vid sin sida.

Levnadskostnader

Det är inte bara hyra som kostar, andra omkostnader är också relativt dyra på Irland. Naturligtvis beror det alltid på vilken region du planerar att bo i.

Stockholm Dublin Cork Galway Donegal
1 liter mjölk 10,76 kr 9,87 kr 8,96 kr 8,96 kr 9,47 kr
1,5 liter vatten 15,57 kr 12,83 kr 14,25 kr 9,26 kr 12,52 kr
1 kg potatis 10,04 kr 15,17 kr 12,11 kr 9,26 kr 10,18 kr
Månadskort kollektivtrafiken 850,00 kr 1.234,83 kr 824,58 kr 727,87 kr 1.018,00 kr
Internet (per månad) 308,86 kr                   489,86 kr                    476,93 kr                406,39 kr                406,39 kr
Bio 130,00 kr                   106,89 kr                      94,17 kr                   91,62 kr                   91,62 kr
Gymmedlemskap (per månad) 385,73 kr                   421,45 kr                    437,54 kr                384,40 kr                264,68 kr
Hyra (enrumslägenhet) 9.848,86 kr 13.436,07 kr 9.133,70 kr 7.633,37 kr 6.362,50 kr

Källa: Numbeo

Trafik

Liksom i Storbritannien råder det vänstertrafik på Irland. Om du är ny i landet bör du vara särskilt försiktig i trafiken. Körkort som tagits i Europa gäller på Irland men om du vill kan du byta ut ditt körkort till ett irländskt sådant. Det gör du genom den irländska körkortsmyndigheten.

Om du vill ta med dig din bil till Irland, bör du först informera dig väl. Att importera bilar är dyrt och innefattar mycket byråkrati. Dessutom är det inte alla bilar som lämpar sig för vänstertrafik.

Svenskar på Irland

På Irland bor människor med många olika nationaliteter. Om du vill söka information och hitta sällskap, kommer du inte ha några som helst problem med att hitta så kallade ”expat communities”. Särskilt på en arbetsplats finns det möjligheter att komma i kontakt med likasinnade personer eller med lokalbefolkningen. Också på nätet finns grupper för svenskar som antingen redan bor på Irland, eller planerar att emigrera, exempelvis Facebook-gruppen Svenskar i Dublin.

Irland