Bo och jobba på Irland

Irland är ett land med cirka 6,7 miljoner invånare, jämfört med Sveriges snart 10 miljoner spridda på en yta täckande 84 000 km² mot Sveriges 447 000 km². Klimatet på Irland är väldigt likt då säsongerna sker ungefär samtidigt och avsaknaden av pålitligt solsken under sommaren är densamma. Var redo att plocka fram paraplyet och tänk på att Irland ligger mitt i Atlanten och är på så sätt mer utsatt för vind och väder än vad Sverige är.

Innan du flyttar till Irland är det viktigt att du ansöker om ett europeiskt sjukförsäkringskort hos Försäkringskassan samt att du anmäler din utvandring till Skatteverket (om du planerar att stanna utomlands mer än ett år och om du ursprungligen planerat stanna en kortare tid men ändrar dig). Ett annat viktigt dokument att passa på att få tag på innan du lämnar Sverige är ett så kallat Personbevis på Engelska från Skatteverket. Dokumentet är i all huvudsak motsvarande ett födelsebevis för utländska myndigheter.

För att undvika krångel bör du få en så kallad apostille utfärdad av en notarius publicus på ditt personbevis vilket för gemene man betyder att dokumentet har fått en stämpel från exempelvis en advokatbyrå på att dokumentet är giltigt. Inte alla advokatbyråer har tillåtelse att utfärda apostille så se till att bekräfta detta innan du åker.

Som EU-medborgare får du precis som i de flesta EU-länderna vistas i landet i upp till tre månader utan några extra krav eller godkännande. Efter de tre första månaderna är över har du rätt att stanna i landet så länge du är anställd, driver eget företag, du är självförsörjande med en heltäckande sjukförsäkring eller en student på en högskola eller universitet med en heltäckande sjukförsäkring.

Fortsättningsvis har du automatiskt ett arbetstillstånd i Irland som EU-medborgare och du har i all huvudsak rätt till samma jobb som en irländsk medborgare söker – med undantag för jobb som diplomat och liknande.

Tittar vi på kostnader i Irland jämfört med Sverige kan du vänta dig att det är ungefär samma priser och kostnader och snarare är det snäppet dyrare att bo och leva i Irland. Exempelvis betalar du ungefär 50 kronor för en halvliter öl på restaurang eller krog vilket är aningen billigare än i Sverige medan på butiken kan du förvänta dig att betala ungefär 23 kronor för en halvliter – jämfört med rund 16 kronor på Systembolaget.

Ska du hyra en etta i huvudstaden Dublin på egen hand kan du förvänta dig att betala en hyra på drygt 10 000 kronor i månaden och då ska du räkna på att el, vatten, värme och internet tillkommer på ytterligare cirka 1 600 kronor i månaden.

Irland och framförallt Dublin är en samlingsplats för några av världens största företag som valt att ha sina Europakontor i landet för att kunna dra nytta av det faktum att arbetskraft från alla EU-medborgare i hela Europa kan bo och jobba i Irland. Bland annat har företag såsom Amazon, Airbnb, Dell, eBay, Facebook, Google, IBM, LinkedIn, Microsoft, PayPal, Salesforce, Twitter, Uber, Yahoo kontor i Dublin så ditt urval av företag att potentiellt börja jobba för är proppfullt.

 

Dela artikeln
Dela på Facebook   Dela på Twitter   Dela på Linkedin