Bo och jobba i Grekland

Bo och jobba i Grekland

Att arbeta och bo i Grekland kan för många låta som en dröm. Svenskar har sedan långt tillbaka åkt till Grekland på semester, och vissa väljer att stanna där under en längre period. I samband med landets skuldkris under 2008 har möjligheten till jobb i landet blivit något sämre, men det beror självklart på inom vilken bransch du arbetar. För dig som har studerat inom turism- eller restaurangbranschen kan möjligheterna för arbete i landet fortfarande se goda ut.

Svenska jobb och företag i Grekland Grekland

Det är populärt att som svensk åka till varmare breddgrader för att jobba. Många av jobben för svenskar i ett land som Grekland handlar om att arbeta på resebyrå, till exempel som reseledare. Det är också populärt att jobba som bartender eller på restaurang på någon av de grekiska öarna. Då dessa branscher i mångt och mycket har med turism att göra krävs det oftast inte att du behöver behärska grekiska, men däremot kunna prata engelska obehindrat. Då många svenskar besöker Grekland årligen kan det även inom vissa av dessa yrkesgrupper vara meriterande att ha svenska som modersmål eller kunna språket flytande i tal och skrift. Resebyråer som TUI, Ving och Apollo finns till exempel representerade i landet.

Grekland är dock mer än bara turism. Några svenska företag utan direkt koppling till turism som finns i Grekland är H&M, Tetra Pak och Ericsson. Du kan bli utsänd att arbeta i Grekland av till exempel dessa företag, eller söka jobb hos dem direkt på plats i landet. Om du är intresserad av att arbeta på dessa företag så hittar du lediga tjänster via internet. Det kan vara bra att vara medveten om att jobbmöjligheterna i Grekland har minskat sedan den stora eurokrisen under 2010. Detta gäller främst inhemska arbetare samt inom andra sektorer än turistnäringen.

Regler för arbetstillstånd

Både Sverige och Grekland är medlemmar i EU, vilket underlättar när du ska söka jobb och flytta till Grekland. Du behöver inget specifikt arbetstillstånd för att arbeta där, men du kan komma att behöva registrera dig hos polismyndigheten i landet om du ska arbeta och vistas där i mer än 90 dagar.

Precis som inom andra EU-länder kan du arbeta inom det mesta i Grekland. Särskilda regler och villkor kan dock gälla för yrken inom polisen, domstolen, statsförvaltningen och för yrkesgrupper som kräver legitimation, så som läkare och advokater.

Utbildning innan eller under din tid i Grekland

Förutom en utbildning eller erfarenhet inom det område du söker jobb är det framför allt engelska som är en viktig kunskap och merit. Det gäller inte minst om du ska arbeta inom turistnäringen, vilket är en av huvudanledningarna till att många flyttar till Grekland. Om du ska arbeta på svensk resebyrå som har en bas i landet kan dock din svenska komma att värderas minst lika mycket. Vilket självklart beror på att många svenskar besöker Greklands öar årligen.

Du kan givetvis också välja att studera på plats i Grekland, exempelvis för att kompetensutveckla dig inom ditt arbetsområde, eller för att förbättra dina språkkunskaper inom nygrekiska eller engelska. I landet finns även flera bartenderutbildningar och utbildningar inom turistnäringen. Om du är intresserad så ansöker du genom att kontakta skolan eller akademin i fråga.

Språk och handelsrelationer

Sverige och Grekland har haft handels- och affärsavtal ända sedan 1833. Bland de avtal som finns är dubbelbeskattningsavtalet, vilket innebär att du inte ska behöva skatta dubbelt om du flyttar till Grekland. Sverige och Grekland hare en god handelsrelation, även om både import och export har minskat sedan den ekonomiska krisen 2008. En av de största relationerna Sverige har med Grekland gäller turismen. Nästan 850 000 svenskar besöker Grekland årligen, och cirka 2500 svenskar är fast boende i landet. De främsta områdena för svenskar att bo i är Aten, Rhodos, Kreta och provinsen Makedonien. I och med att så många svenskar årligen besöker Grekland har svenskar också generellt sett, och inte minst bland turistorterna, ett bra rykte.

Nygrekiska är det största och vanligaste språket i Grekland. Många i landet kan idag prata engelska, men åker du bort från storstäder och turistmål är det inte säkert att alla, i synnerhet de äldre, kan engelska. Att lära sig lite grekiska inför flytten kan därför vara ett bra tips.

Att hitta boende i Grekland

För det mesta är det, i relation till Sverige, enkelt att hitta en hyreslägenhet i Grekland. Den största delen av uthyrningen sker av privata aktörer som du kan ta kontakt med direkt. Det kan dock vara bra att veta att standarden på lägenheter i landet kan variera rejält. Det rekommenderas därför att du väntar tills du är på plats och har sett lägenheten innan du betalar eller skriver på ett avtal. Räkna med att en deposition på en eller två månadshyror kan tillkomma.

Ett annat alternativ är att köpa en bostad i Grekland. Detta är dock vanligen mycket krångligare än att köpa bostad i Sverige. Det beror bland annat på att det inte finns något centralt fastighetsregister i Grekland. Att hyra en lägenhet är därför betydligt mycket smidigare.

Annat bra att veta om att vara svensk i Grekland

Om du ska arbeta i Grekland så kan du räkna med lägre löner än i Sverige. Arbetslösheten är dessvärre stor i landet. Man räknar med att cirka var fjärde grek i yrkesaktiv ålder är arbetslös. Följt av krisen 2008 har dessutom landets socialförsäkringssystem näst intill fallit samman, och relativt många invånare lever idag under den nationella fattigdomsgränsen. Manifestationer och demonstrationer är vanligt förekommande i landet. Men tilläggas bör att de oftast är de fredliga.

Sedan 2015 har Grekland så kallade kapitalkontroller. Det innebär att landets medborgare inte kan ta ut hur mycket pengar som helst från bankomater, och att det finns vissa begränsningar för utlandsbetalningar från Grekland, vilket kan vara bra att veta om man tänker sig att betala från landet. Det kan också vara bra att veta att kontanter är vanligare i Grekland än i Sverige. Givetvis har större städer och turistmål bankomater och accepterar kortbetalningar, men räkna inte med att alla mindre öar och städer har det.

Som svensk i utlandet kan det kännas skönt att ha möjligheten prata med andra svenskar. Svenska föreningar i Grekland är till exempel Skandinaviska kyrkan i Aten och SWEA Athens. Du kan också hitta information, länkar och prata med andra svenskar i Grekland på Svenskar i Världens webbplats. Där kan du ta del av andra svenskars erfarenheter om hur det är att bo och leva i Grekland.

Grekland