Bo och jobba i Estland

Bo och jobba i Estland

Estland är, trots sin långa historiska koppling med Sverige, inte en extremt populär destination för unga svenskar att flytta till för att söka arbete. Så såg det åtminstone ut för bara några år sedan, men nu har något av en revolution startat där allt fler européer packar ner sitt tidigare liv och bestämmer sig för att starta om på nytt i just det lilla baltiska landet. Även fler svenskar får upp ögonen för Estland och det är inte särskilt konstigt med tanke på att det finns fina möjligheter för bland annat för de som vill starta upp ett eget företag. Att åka till Estland är dessutom enkelt, varken arbets- eller uppehållstillstånd krävs för att stanna eller arbeta i landet, då Estland är en del av EU och du som EU-medborgare inte behöver ett särskilt tillstånd för att arbeta.

Bostadsmarknaden i Estland går för tillfället bra tack vare en ekonomisk tillväxt i landet, att hitta en lägenhet ska därmed inte vara omöjligt. Är du osäker på i vilket ände du ska börja kan du ta kontakt med företag du sökt jobb hos så kan förhoppningsvis dessa komma med tips och råd. För att spara på boendekostnader kan ett tips vara att dela lägenhet med någon eller flytta ner med en vän så att ni kan dela boende.

Hälso- och sjukvårdssystemet 

Något du bör prioritera när flytten från Sverige till Estland är genomförd och du har kommit iordning i din nya roll samt i din nya bostad, är att bli en del av det estniska sjukförsäkringssystemet. Detta kan du bli om det bolag du arbetar för registrerar dig i systemet och betalar in det minimala beloppet som krävs för sociala avgifter till skatteverket (ligger på cirka 128 euro) i tre månader. Efter denna tidsperiod har du en plats i sjukförsäkringssystemet och kan beställa ett sjukförsäkringskort från den estniska försäkringskassan – European Healh Insurance Card. Detta är samma blåa kort som du kan beställa från den svenska försäkringskassan. Under de tre månader det tar innan du kan beställa detta kort är ett tips att teckna en privat sjukförsäkring så att du är skyddad ifall något skulle hända.

Arbetsmiljö och arbetstillfällen

Sedan de senaste två-tre åren har den estniska arbetsmarknaden varit attraktiv för många att söka sig till. En ny generation har fått upp ögonen för det lilla baltiska landet och i och med detta har allt fler arbetssugna hittat till Estland, det handlar bland annat om unga välutbildade specialister som vill göra karriär. Förutom välbetalda expertjobb finns det även flera uppstartsföretag inom flera växande branscher och It-företag att få upp ögonen för. Med det sagt kryllar det inte av jobb, men arbetsmarknaden är på väg att växa till sig och förbättras ständigt. Att åka till Estland och starta upp ett eget företag är inte ovanligt.

Då flera européer och även människor från andra länder utanför EU söker sig till Estland för arbete, är det engelska som är huvudspråk på arbetsplatserna.

Svenska samfund

För de svenskar i Estland som vill träffa andra av samma härkomst och finns det flera alternativ. Estlandssvenskarnas kulturförening Svenska Odlingens Vänner är ett alternativ, denna förening har funnits sedan år 1909 och verkade då för att bland annat svenskspråkiga skolor öppnades för minoriteten av svenskar i Estland. Idag erbjuder föreningen kunskap om forna estlandssvenskar, deras historia och deras ättlingar. Deras fokus ligger i att bibehålla ett intresse för de kulturella förhållandena bland estlandssvenskar.

Är det professionella råd gällande uppstarten av ett eget företag du är ute efter är det organisationen Business Sweden du ska vända dig till. Du hittar deras kontor i Tallinn och här kan du få expresshjälp inom områden likt exportutveckling och exportkonsulting.

Det finns även en Facebook-grupp som heter svenskar i Tallinn, här kan alla svenskar som bor i Tallinn eller i närheten, gå med och sedan prata med andra svenskar om allt möjligt som rör boende, arbete och fritid i landet. Det kan bland annat handla om event som ska äga rum, ställa frågor om regler i landet, tipsa varandra om bland annat jobb, internetmodem, försäkringar och allt möjligt.

Estland