Bo och arbeta i Tjeckien

Tjeckien är ett europeiskt land som har blivit ett allt mer attraktivt mål för européer när det kommer till att flytta utomlands och arbeta. Många söker sig till huvudstaden Prag men Brno är också en populär stad att slå sig ner i. Tack vare lägre kostnader och skatter är det billigt att bland annat bo samt att äta ute i Tjeckien och du kan njuta av allt landet har att erbjuda utan att ruinera dig. Du behöver dessutom inte stå i någon bostadskö då det är enkelt att hitta boende som ligger centralt eller nära tunnelbaneförbindelser som gör det lätt ta sig runt i staden.

När du först anländer kommer du lägga mycket tid och kraft på att komma iordning i din nya lägenhet och på ditt nya jobb, det kan då vara glädjande att veta att du inte behöver registrera dig hos någon myndighet. Då Tjeckien är medlem i EU behöver du som europeisk medborgare inte heller ansöka om ett visum. Alltså en mindre sak att hålla reda på och inga papper du behöver krångla med. Skulle du dock förälska dig i Tjeckien och vilja stanna en länge tid kan du ansöka om permanent uppehållstillstånd hos polisen så småningom. Detta ska i regel göras efter att du vistats tre månader i landet.

Hälso- och sjukvårdssystemet

När det kommer till den tjeckiska sjukvården kan du välja mellan den allmänna sjukvården eller vända dig till en privat klinik. Privat vård kommer vara dyrare men för många är det värt det då fler läkare och sjuksköterskor är bättre på engelska här och väntetiderna är i regel kortare. För att kunna motta vård på ett tjeckiskt sjukhus måste du registrera dig för en socialförsäkring och en sjukförsäkring. Det lagstadgade systemet i Tjeckien är nämligen baserat på att landets medborgare är medlemmar i en sjukförsäkringskassa. Dessa försäkringar måste du fixa på egen hand men i vissa fall, beroende på arbetsplats, kan du bli erbjuden en offentlig sjukförsäkring via ditt jobb, men då ska din arbetsgivare ha sitt säte i Tjeckien.

Arbetsmiljö och arbetstillfällen

Det finns flera svenska företag i Tjeckien, bland annat banker och teknikkonsultföretag. De vanligaste yrkena du hittar i Tjeckien är inom IT och kundtjänst och här kan du som svensk ha en klar fördel endast genom att vara just svensk, då dina språkkunskaper värdesätts. Vill du även ha möjligheter att klättra i karriären finns det flera sådana chanser genom befordring och liknande inom dessa nämnda yrken. För dig som är karriärsinriktad kan ett år i Tjeckien vara en lysande merit på CV:t, särskilt om du senare vill återvända till Sverige och söka arbete inom ditt fält där. Det finns även möjligheter att bli erbjuden en position i andra länder inom Europa, på samma företag. Oavsett anledning är arbetslivserfarenhet som du mottagit utomlands en mycket värdefull och högt uppskattad hos många arbetsgivare i framtiden. Tjeckien kan med andra ord vara den perfekta språngbrädan för fortsatta äventyr.

Många av de arbetsplatser som finns i Tjeckien är internationella vilket innebär att det finns anställda från flera delar av världen. Du kommer med andra ord lära känna människor från flera olika kulturer och bredda både din vänskapsskara och ditt perspektiv.

Svenska samfund

Det finns inte jättemånga svenskar som har packat ihop sitt liv och bosatt sig i Tjeckien. För många är det inte det första resmålet på toppen av listan, men någon likasinnad ska du kunna hitta, bland annat på den arbetsplats du hamnar. Det kommer bara inte vara lika enkelt som i vissa andra europeiska länder. Det finns en svensk ambassad men denna är för det mesta reserverad för diplomater vilket innebär att om det anordnas ett firande av en klassisk svensk högtid är allmänheten oftast inte inbjuden. Att söka efter svenskar bland Facebook-grupper eller andra liknande plattformar är ett tips och saknar du Sverige och svensk kultur något otroligt finns det faktiskt två IKEA-varuhus i huvudstaden Prag! En heldag bland svensk mat och de klassiska möblerna kan stilla även den grövsta hemlängtan.

Skapa jobbevakning

Se till att aldrig missa ditt nästa drömjobb. Skapa en jobbevakning idag, det är helt gratis!

×