Att bo och jobba i Lissabon

Lissabon har seglat upp som en av Europas trendigaste huvudstäder, mycket beroende på att många entreprenörer och internationella företag förlagt delar av sin verksamhet här. Därmed finns det ett stort utbud av olika typer av jobb i kombination med att det också är en studentstad. I Lissabon finns numera en oslagbar internationell atmosfär i kombination med ett soligt klimat och det vackra läget vid Atlanten. Här går det att leva billigt, njuta av en behaglig livsstil och samtidigt utveckla din egen kompetensnivå inom flera områden.

Jobba i Lissabon

Square in Lisbon

Karriär och arbetsmarknad

I Lissabon finns många arbetstillfällen för svensktalande personal på stora, internationella företag. Många av dessa jobb handlar om jobb för sälj- och kundtjänstcenter eller BPO (Business Process Outsourcing) där du arbetar med svenska kunder per telefon och e-post. Har du även goda engelskkunskaper är du särskilt attraktiv för dessa tjänster. Fler än 400 internationella företag har också sina Shared Service Centers i Lissabon, vilket innebär att delar av verksamheten som HR, försäljning, kundtjänst, ekonomi och administration förlagts till staden. Här finns många möjligheter att hitta spännande och utvecklande jobb.

Många av dessa företag erbjuder dessutom hjälp med att ordna flygresa och boende, samt hjälp med myndighetskontakter på plats. Allt fler mindre IT- och startup-företag väljer också att förlägga sina verksamheter till Lissabon men även större globala företag som Zalando, Accenture och McKinsey finns representerade i staden. För dig som är intresserad av att arbeta som lärare har även svenska skolan verksamhet i Carcavelos utanför Lissabon. Det finns kort sagt utmärkta möjligheter att som svensk jobbsökare i Lissabon få in foten i dörren på stora och välrenommerade företag.

Skriva jobbansökan

Du kan söka jobbet i Lissabon från Sverige via vår jobbportal – här finns flera spännande tjänster utannonserade. Internationella företag inom exempelvis IT och BPO kommer behöva ditt CV och personliga brev på engelska, oftast fyller du i ett formulär för den tjänst du söker. Själva ansökan ska, precis som du är van vid, lyfta fram dina positiva egenskaper och visa varför du är ett bra val för tjänsten.

Söker du ett jobb där svenska är ett krav kommer du även att testas på dina språkkunskaper. Är du ute efter en tjänst inom turism eller på ett portugisiskt företag kan portugisiska också vara nödvändigt. I Lissabon finns flera språkkurser att gå innan du söker jobb.

Arbetsplatsmiljö och kultur

Arbetsplatsen i Portugal är traditionellt sett mer hierarkisk än i Skandinavien och personliga möten värdesätts mer än konferenssamtal och mejl. Jobbar du på ett internationellt företag kommer du inte märka av detta på samma sätt, men en portugisisk arbetskultur värdesätter ändå att du är hövlig, vänlig och behandlar kollegor med respekt. Klädkoden är också lite mer elegant om du arbetar på kontor. Är det någon du inte träffat förut i jobbsammanhang hälsar ni formellt, men i takt med att ni blir bekanta blir hälsningar mer informella.

Arbetsrätt och lagar

Arbetsveckan i Lissabon är 40 timmar med skillnaden att lunchen ofta är två timmar lång och du därför traditionellt jobbar mellan 9–19. Det skiljer sig dock mellan olika yrkesgrupper och jobbar du på callcenter kan du ha andra arbetstider med kortare lunch. I Portugal har du ett minimum på 22 semesterdagar plus helgdagar. En lön för dig som svensktalande utan specifika meriter kan ligga på mellan 1 000–1 300 euro, vilket du klarar dig bra på i Lissabon där omkostnader är låga, speciellt om du delar lägenhet.

  • Uppsägningsperiod: Fast anställning 8–15 dagar.
  • Tillfällig anställning 7, 30 eller 60 dagar beroende på anställningens längd (kortaste 6 månader).

Möjlighet till att nätverka

Det finns flera sajter på nätet där du hittar information om allt som händer i Lissabon. EventBrite, Meetup eller InterNations Lisbon anordnar eller tipsar alla om träffar för dig som jobbar eller är ny i staden. Du hittar allt från ”coaching breakfast” till ”train your brain” men även grupper för dig som vill träffas på café eller bar. Är du intresserad av ett specifikt ämne som hälsa, entreprenörskap, arkitektur eller kanske den portugisiska folkmusiken fado finns det grupper för det också.

Bo i Lissabon

Lisbon bridge

Hitta boende

Redan innan du åker till Lissabon kan du höra dig för i olika grupper, till exempel ”Svenskar i Lissabon” på Facebook för att se om någon kan tipsa om boende. Det finns också lokala bostadssajter som Idealista och Nestpick (med möblerade lägenheter) där priserna kan variera från 300 euro för ett rum i delad lägenhet upp till 3 000 euro för en stor våning i ett finare område. Det finns sajter för just rumsuthyrning som OLX och Custo Justo men specifika Facebookgrupper som ”Lisbon expat rooms” blir allt vanligare.

Ett hyreskontrakt brukar tecknas för 1–2 år och du betalar några månaders deposition som du får tillbaka när kontraktet går ut. Det bästa är att kontakta uthyraren så fort som möjligt för en visning så att ni kan skriva avtal. Du kan även kontakta en mäklare, både för att hyra och köpa en lägenhet eller hus i Lissabon. Det finns flera svenska och internationella mäklarfirmor att välja bland.

Att göra i Lissabon med omnejd

Lissabon kallas ibland Europas San Francisco eftersom staden är byggd på branta kullar. Det fördelaktiga klimatet gör att du på lediga stunder kan tillbringa mycket tid utomhus och odla intressen som surfing eller segling samt tillbringa tid på stranden i Estoril eller Cascais, 30 minuter bort med tåg. Lissabon är en liten storstad med ett stort kulturellt utbud. Festivaler och events pågår hela tiden, men det finns också en stark café- och restaurangkultur. Är du intresserad av fotboll kan du också gå och titta på laget Benficas matcher.

Svenskar och expats i Lissabon

Att gå med i Facebookgruppen ”Svenskar i Lissabon” kan vara ett bra första steg eftersom här finns mycket information om att bo i staden som svensk. Förutom den svenska skolan i Carcavelos finns även svensk-portugisiska handelskammaren som ordnar events och finns med på olika events i Lissabon. Det finns flera coworking-ställen i staden som ett resultat av de många startup-företag och frilansare som jobbar härifrån. Arbetar du på ett internationellt företag kommer du träffa många andra svenskar som också har flyttat till Lissabon.

Levnadskostnader i Lissabon

Att bo och leva i Lissabon är betydligt billigare än i Stockholm, två storleksmässigt liknande städer. En trerätters meny på en restaurang i Lissabon kan kosta ca 360 kronor i snitt jämfört med 700 kronor i Stockholm. Annat som är väsentligt billigare är grönsaker, där ett kilo apelsiner kostar ca 14 kronor i Lissabon mot motsvarande 23 kronor. Även lokaltrafiken är betydligt billigare, där en enkelbiljett kostar ca 16 kronor i Lissabon mot ca 36 kronor i Stockholm. Att gå på bio kostar ca 73 kronor i Lissabon mot ca 130 kronor i Sverige.

Att lära sig portugisiska

Officiellt språk i Portugal är portugisiska som är det sjätte största språket i världen och också det språk som används dagligdags i Lissabon. Även om du jobbar i en internationell miljö, och många unga är duktiga på engelska, rekommenderas det att du lär dig portugisiska om du ska bo en längre tid i landet. Den mest välkända skolan heter CIAL, där det finns allt från nybörjarkurser till avancerade sådana. Det finns också många kurser i portugisiska online.

Ankomst till Lissabon

Som bekant så ger arbetsgivarna som samarbetar på Workwide.se ofta dig information och administrativ support under flytten. Även om de i många fall ordnar det mesta för dig rent administrativt kan det vara bra att läsa på om de olika reglerna och processerna nedan.

Lisbon skyline

Registrering och annan administration

Som EU-medborgare behöver du inget visum eller arbetstillstånd när du ska arbeta i Lissabon, endast ett giltigt pass för att stanna i tre månader. Ska du jobba i landet måste du däremot ha ett skattebevis som heter NIF som du ansöker om på ditt lokala skattekontor i Lissabon. Detta nummer krävs också för att hyra bostad och öppna bankkonto. Därefter behöver du ett CRUE-certifikat (Certificate of Residency) som du skaffar på stadshuset. För att få det tar du med pass och anställningskontrakt med ditt NIF-nummer.

  • Skaffa ett NIF-nummer på ditt lokala skattekontor
  • Skaffa ett CRUE-certifikat
  • Skaffa bankkonto

Öppna ett bankkonto

När du har ordnat NIF-nummer och CRUE-certifikat är det dags att skaffa ett bankkonto som du kan få in din lön på. Är du bosatt i Lissabon går du till ett bankkontor med pass, portugisiskt skattenummer och uppehållstillståndscertifikat. Hos vissa banker kan du öppna ett konto online även innan du flyttar till Portugal. Många av de portugisiska bankerna har månadsavgifter som du bör titta på innan du bestämmer dig. Stora banker är Banco BPI, NovoBanco och Millennium BCP, som är den största banken i Portugal.

Sjukförsäkring i Portugal

Om du vill ta del av den allmänna sjukvården i Lissabon går du till ett Centro de Saúde och skriver in dig. De kommer därefter skicka ett sjukvårdskort till din adress. Av dem får du också ett papper med ett personligt socialförsäkringsnummer (NISS) från Socialförsäkringskontoret (Segurança Social). Många väljer också att ta en privat sjukvårdsförsäkring. NISS används av läkarna när du får recept på medicin och det ger dig samma priser som portugiserna. Din arbetsgivare skriver ofta in dig automatiskt i sjukvårdssystemet, är du egenanställd gör du det själv.

Skatter och sociala avgifter

När du har ditt skattenummer (NIF) behöver du även gå till kommunkontoret och ändra till din portugisiska adress för att kunna få eventuell skatteåterbäring. Hit tar du med dig alla dina portugisiska dokument samt två vittnen. När adressen är ändrad går du tillbaka till skattekontoret med informationen. Som anställd betalar du 11 % i sociala avgifter och arbetsgivaren resterande 23,75 %. Inkomstskatten kan variera från 10–42 % och det är arbetsgivaren som är ansvarig för att dra skatt och sociala avgifter från din lön varje månad.

Främsta anledningarna till att flytta till Lissabon

Att flytta till Lissabon innebär en helt annan livsstil än i norra Europa, med ett behagligt klimat och billigare levnadskostnader. Lissabon har dessutom attraherat många unga de senaste åren och blivit staden alla vill bo i med sitt vackra läge precis vid havet. Här kan du skaffa dig erfarenhet och avancera inom många yrkesområden. Svenska ses dessutom som en högt värderad språkkompetens. En stor studentstad och med många internationella arbetsplatser gör Lissabon till en spännande smältdegel där du har chans att knyta många nya bekantskaper.